Bănci și Asigurări

Băncile au şanse să câştige procesele cu clienţii pe dobânzi, spune un avocat

Băncile au şanse să câştige procesele cu clienţii pe dobânzi, spune un avocat

Autor: Liviu Chiru

30.09.2010, 23:20 75

Băncile ar trebui să aibă câştig de cauză în procesele cuclienţii privind modul netransparent de stabilire a dobânzilorvariabile la unele din creditele pe care le-au vândut, pentru că aurespectat cadrul legal în vigoare la acel moment, spune OanaGavrilă, avocat senior la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

"Cred că băncile au acţionat în limitele cadrului legalexistent. Dacă vorbim de abuzuri, trebuie să ne raportăm la cadrullegal existent. Dacă acest cadru nu este conform din punct devedere etic sau moral, legiuitorul trebuie să-l facă conform, iarpână la acel moment să răspundă", a spus Gavrilă, în cadrul unuiseminar organizat la Institutul Bancar Român (IBR).

Introducerea unor noi reglementări privind creditul pentruconsumatori, prin Ordonanţa 50/2010 intrată în vigoare în iunie, aangrenat un val fără precedent de proteste din partea clienţilor,care au acumulat nemulţumiri în trecut, când băncile au majoratdiscreţionar costul împrumuturilor. Foarte mulţi au contestat felulîn care băncile au propus să pună în practică prevederileordonanţei, care le cere să treacă la formule transparente decalcul al dobânzii, prin menţinerea costurilor la nivelul actual.Astfel, clienţii s-au organizat în grupuri şi cheamă băncile înjudecată în cadrul unor procese colective, dar metoda aleasă estecontestarea clauzelor contractuale pe care le condiseră abuzive,chiar în baza legislaţiei privind protecţia consumatorului aflatăîn vigoare încă de la începutul anilor 2000.

Gavrilă spune că abia Ordonanţa 50 forţează băncile să facăajustări pentru creditele aflate în derulare, în condiţiile în careacestea erau conforme cu reglementările din trecut.

Petru Rareş, preşedintele IBR, a arătat în cadrul aceluiaşiseminar că băncile vor intra în perioada următoare într-oconcurenţă puternică pentru clienţii buni, însă chiar şi aşa nu vorreuşi să îşi conserve afacerile. "De acum, băncile intră încontracţie, în contracţie naturală, şi scade volumul creditării.Deocamdată nu a scăzut, dar noi începem bătălia pentru clienţi,pentru a arăta că băncile încearcă să înţeleagă comportamentulclienţilor şi să acţioneze în consecinţă", a spus Rareş, citat deMediafax. El a apreciat că noile reglementări financiar globale(acordul de adecvare a capitalului Basel III) şi alte măsuri detaxare a activităţii financiare discutate în prezent vor ava unefect devastator prin majorarea costurilor băncilor, care vor finevoite să se adapteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO