Bănci și Asigurări

Băncile au strâns o jumătate de milion de cereri de credite de la companii în S1

Băncile au strâns o jumătate de milion de cereri de...

Autor: Ciprian Botea

11.08.2015, 00:00 140

Băncile au solicitat în primul semestru 522.000 de rapoarte de la Centrala Riscului de Credit pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu circa 6.000 de rapoarte mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR. Totuşi, situaţia s-a mai redresat în luna iunie, când numărul rapoartelor a crescut cu 5.000 faţă de aceeaşi perioadă din 2014 şi a ajuns la 94.000. Comparativ, numărul rapoartelor scăzuse cu peste 12.000 în primele cinci luni. Numărul interogărilor pentru clienţii potenţiali este strâns legat de cererea de credite, băncile verificând fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit. Băncile au acordat companiilor credite în monedă naţională de 2,2 miliarde de lei în luna iunie, în creştere uţoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cumulat, în primele cinci luni, au fost acordate credite corporate noi de aproape 11 miliarde de lei.

Centrala Riscului de Credit deţine informaţii atât despre persoanele fizice cât şi despre persoanele juridice, dar clienţii verificaţi sunt în general companii, persoanele fizice fiind verificate de obicei la Biroul de Credit. Centrala Riscului de Credit strânge date despre clienţii asupra cărora băncile au o expunere de cel puţin 20.000 de lei. Creşterea cererii de credite din partea firmelor în luna iunie este un semnal pozitiv pentru economie, care este finanţată în proporţie de 90% de către bănci. Alte 877.000 de rapoarte au fost eliberate de Centrala Riscului de Credit în primul semestru la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii proprii. Aceste date îi pot ajuta pe bancheri să anticipeze eventuale probleme cu care s-ar putea confrunta clienţii, dar poate fi şi un generator de credite noi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO