Bănci și Asigurări

Băncile au ţinut la BNR 1,7 miliarde de lei în fiecare zi lucrătoare din luna august

Băncile au ţinut la BNR 1,7 miliarde de lei în fiecare...

Autor: Liviu Popescu

08.09.2015, 00:08 418

Băncile preferă să-şi ţină banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25% pe an în loc să accelereze creditarea şi se plâng că nu găsesc suficienţi clienţi solvabili.

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 1,7 miliarde de lei (echivalentul a 380 mil. euro) în fiecare zi lucrătoare din luna august, dublu faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, comparativ cu nivelul atins în iulie, sumele depuse la BNR sunt de patru ori mai mici, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al instituţiei.

„Poziţia de lichiditate din piaţa monetară depinde acum, în mare parte, de execuţia bugetului statului, care a rămas neuniformă până în prezent. În acelaşi timp, un surplus fiscal în creştere ar putea duce la un deficit de lichiditate în piaţă“, spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

El adaugă că recenta scădere a ratelor este nesustenabilă şi totodată consideră că interesul de plată ar putea reveni pe fondul unui surplus de lichiditate redus care poate fi erodat cu uşurinţă de factori exogeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO