Bănci și Asigurări

Băncile au ţinut la BNR 4,3 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din noiembrie

Băncile au ţinut la BNR 4,3 mld. lei în fiecare zi...

Autor: Liviu Popescu

23.12.2015, 00:01 225

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 4,3 miliarde de lei (echivalentul a 950 mil. euro), în fiecare zi lucrătoare din luna noiembrie, cu 36% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Însă comparativ cu luna octombrie din acest an, media zilnică a depunerilor prin facilitatea de depozit pe o zi a fost în luna noiembrie mai mare de cinci ori, potrivit datelor BNR.

Bancherii şi-au ţinut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25% pe an. Creditarea a avut în vara acestui an prima evoluţie anuală pozitivă din februarie 2013 încoace.

Astfel, în luna august, soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a urcat cu 0,2% faţă de anul trecut la 214 mld. lei. În septembrie ritmul de creştere a urcat cu 0,6%, iar în luna octombrie acesta s-a diminuat la 0,3%.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dispoziţie de banca centrală le permite instituţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeterminată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Bancherii au început anul trecut să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, la solicitarea BNR, însă mai au un volum de credite cu probleme de aproximativ 10 mld. euro. Vârful mediei zilnice al sumelor rulate prin facilitatea de depozit pe o zi a atins maximul anului în ianuarie, respectiv 13 miliarde de lei, în contextul scăderii constante a dobânzilor la lei pe piaţa monetară. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO