Bănci și Asigurări

Băncile centrale trebuie să gândească serios să intre la regim. BCE: Bilanţurile încărcate de programele de achiziţii trebuie neapărat să ”slăbească”

Băncile centrale trebuie să gândească serios să...

Autor: Ştefan Stan

27.08.2016, 11:24 903

După aproape un deceniu de la marea recesiune, băncile centrale trebuie să ”slăbească” şi să îşi reducă activele financiare pe care le deţin, scrie Bloomberg.

Chiar dacă FED îşi ţine în frâu şi relativ constant nivelul activelor deţinute, în Japonia şi Europa bilanţul creşte continuu.

La întâlnirea anuală FED din Jackson Hole, Wyoming, reprezentanţi ai băncilor centrale se întreabă cât tim mai este sustenabil actualul model.

Dacă luăm exemplu Băncii Centrale Europene, instituţia s-a angajat într-un program de achiziţie de active de aproximativ 1.700 de miliarde de euro până în martie anul viitor, într-un efort de a împinge inflaţia în cele 19 ţări ale zonei euro departe de pericolul deflaţionist.

Chiar şi aşa, oficialii din fruntea operaţiunilor de pieţe financiare de la BCE, se întreabă cum vor putea băncile centrale din economiile dezvoltate să revină la fosta ”greutate”, potrivit Bloomberg.

Un bilanţ ”slab” al unei bănci centrale poate fi definit ca unul care are active apropiate de valoarea bancnotelor emise”, a spus Urlich Bindseil, director general la BCE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO