Bănci și Asigurări

Băncile cu capital grecesc şi austriac sunt în topul solvabilităţii

Băncile cu capital grecesc şi austriac sunt în topul...

Autor: Claudia Medrega

24.11.2015, 00:07 2388

Băncile cu capital grecesc prezente pe piaţa românească aveau la sfârşitul lunii septembrie cea mai mare solva­bi­li­ta­te, fiind urmate de instituţiile de credit cu capital austriac, fran­cez şi italian.

La nivelul întregului sistem bancar, rata de solvabilitate, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile ra­portat la active ponderate în funcţie de risc, a urcat în sep­tem­brie la 18,7%. BNR a cerut băncilor începând din 2009 să menţină permanent o rată a solvabilităţii minimă de 10%, peste limita minimă în vigoare conform regle­men­tărilor eu­ro­pene, care se situează la 8%.

Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este de­ţi­nută de capitalul străin, iar cele mai mari deţineri sunt în­re­gistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa şi Gre­cia.

Cele patru instituţii de credit cu acţionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească - aveau la sfârşitul primelor nouă luni din acest an o rată a sol­vabilităţii de 19,45%, peste media înregistrată la nivelul întregului sistem bancar şi semnificativ peste pragul minim reglementat la nivel european (8%), potrivit datelor BNR.

Plutonul băncilor austriece, din care fac parte BCR, Raif­fei­sen şi UniCredit, avea în septembrie o rată a sol­vabilităţii de peste 18%. Investitorii francezi sunt prezenţi cu două bănci în Ro­mâ­nia - BRD, a doua bancă din sistem după active şi Credit Agricole, o bancă de talie mică, care vizează un exit. Solva­bi­litatea băncilor cu capital francez a ajuns în septembrie la 17,15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO