Bănci și Asigurări

Băncile de economisire-creditare au ajuns la 3% din depozitele la termen ale populaţiei

Băncile de economisire-creditare au ajuns la 3% din...

Autor: Ciprian Botea

21.04.2015, 00:06 691
Cele două bănci specializate pe nişa de economisire-creditare în sistemul locativ aveau la finalul anului trecut depozite de aproape 3 miliarde de lei, adică 3% din depozitele la termen ale populaţiei atrase de la un număr de aproape 600.000 de clienţi. Sumele din depozite s-au majorat cu 27% anul trecut şi sunt de zece ori mai mari faţă de nivelul din 2008.
 
Sistemul de economisire-creditare, de in­spiraţie germană, a fost adus pe piaţa locală de băncile austriece – Raiffeisen şi BCR-Erste, dar rămâne subdezvoltat, abia în ultimii ani cele două bănci specializate reu­şind să-şi dezvolte afacerile, în special pe sea­ma scăderii dobânzilor la depozitele standard.
 
Sistemul presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă de trei-cinci ani, clientul dobândind ulterior dreptul la un credit în lei cu dobândă fixă, sub media pieţei la creditele standard. Şi dobânzile oferite sunt sub cele la depozitele standard, dar produsul de economisire-creditare se bazează pe prima de la stat de 25% (dar nu mai mult de 250 de euro pe an).
 
Practic, cine economiseşte echivalentul a 1.000 de euro pe an primeşte dobândă de 250 de euro plus bonificaţia de la bancă. Com­para­tiv, la un depozit standard bonificaţia pentru un depozit în lei de echivalentul a 1.000 de euro este de cel mult 30-35 de euro. Comparativ, dobânda la un depozit standard ajungea la circa 200 de euro în 2009-2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO