Bănci și Asigurări

Băncile de stat şi-au crescut cota de piaţă cu două treimi în şase ani

Băncile de stat şi-au crescut cota de piaţă cu două...

Autor: Ciprian Botea

02.06.2015, 00:06 260
CEC Bank şi Eximbank, cele două instituţii de credit deţinute de stat, aveau la finalul lunii februarie o co de piaţă de 8,6% în funcţie de active, în creştere cu aproape 3,5 puncte procentuale faţă de nivelul din decembrie 2008, când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţa pe piaţa locală.
 
Volumul activelor celor două bănci de stat a crescut de patru ori în această perioadă, de la sub 8 miliarde de euro la 31 miliarde de euro. Practic, băncile de stat au luat din businessul instituţiilor cu acţionariat străin, care au rămas fără o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă.
 
Sistemul bancar este controlat în proporţie de 90% de bănci cu acţionariat străin, băncile cu capital local nereuşind să ajungă la afaceri semnificative. La limită se află Banca Transilvania, listată pe bursă şi cu un acţionariat eterogen. Proporţia acţionariatului străin şi a celui românesc este relativ echilibrată, în acest moment străinii controlând puţin peste 50%. Banca de la Cluj are o cotă de piaţă de circa 10%.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO