Bănci și Asigurări

Băncile din Europa Centrală şi de Est mai au de curăţat neperformante de 150 de miliarde de euro

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

07.01.2015, 00:07 439

Băncile au încheiat luna octombrie cu o rată a creditelor neperformante de 15% după ce au oprit temporar procesul de curăţare a portofoliilor, dar mai au de rezolvat credite rele de circa 13 miliarde de euro. Volumul de credite neperformante plasează sistemul bancar local pe locul cinci în regiunea Europei Centrale şi de Est, după Rusia, Austria, Ucraina şi Polonia, potrivit unor estimări ale firmei de consultanţă şi audit PwC. După rata creditelor neperformante, România ocupă prima poziţie în regiune.

„Cu un mediu de reglementare care susţine rezolvarea problemelor creditelor neperformante, ne aşteptăm ca eliminarea acestora, mai ales sub forma vânzărilor de portofolii, să continue, ba chiar să se accelereze în ţări precum România, Bulgaria sau Slovenia”, consideră experţii PwC. Comparativ cu nivelul maxim înregistrat în aprilie, rata de neperformanţă la nivelul sistemului bancar local este în scădere cu cinci puncte procentuale. La finele lunii aprilie 2014 fusese atins maximul ratei creditelor neperformante în sismeulul bancar local, de 20,5%, potrivit metodologiei de raportare utilizată în prezent de BNR.

Creditele cu probleme au crescut de opt ori din 2007, când rata de neperformanţă era de 2,5%. Scăderea de anul trecut vine în contextul în care BNR forţează băncile să-şi cureţe bilanţurile pentru a relua creditarea. Pe parcursul anului trecut, unele bănci locale au vândut portofolii semnificative de credite neperformante către firme specializate în recuperarea creanţelor sau către fonduri de investiţii.

Băncile locale s-au trezit cu un portofoliu uriaş de neperformante după izbucnirea crizei în condiţiile în care în perioada de boom au dat credite în condiţii foarte relaxate. Mulţi clienţi s-au împrumutat în euro sau în franci elveţieni, dar nu şi-au mai putut achita ratele odată cu creşterea cursului de schimb în perioada de criză. Bătăi suplimentare de cap le-au dat bancherilor şi sutele de mii de firme intrate în insolvenţă în ultimii ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO