Bănci și Asigurări

Băncile din România au ajuns în topul celor mai profitabile din Europa. Indicatorul ROE este dublu faţă de media UE

Băncile din România  au ajuns în topul celor mai...

Autor: Claudia Medrega

27.07.2016, 00:07 4284

Băncile din România au ajuns în topul celor mai profitabile instituţii de credit europene după mai mulţi ani de pierderi, în urma curăţării bilanţurilor de mare parte din creditele neperformante.

Sistemul bancar românesc avea un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 13,5% la sfârşitul primului trimestru, dublu comparativ cu media europeană, iar rentabilitatea activelor (ROA) a fost de aproape 1,59%, de peste patru ori mai mare decât media UE, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile din zona euro controlează majoritatea sistemu­lui ban­car autohton, dar subsidiarele din România sunt mai pro­fi­tabile decât unele bănci mari din Europa. De exemplu, băn­cile din Austria, Franţa şi Italia au rate de profitabilitate de 2-4 ori mai mici decât în România şi sub nivelul de alertă sta­bilit la 6% de Autoritatea Bancară Europeană. Media ROE la nivelul UE era la sfârşitul primului trimestru de doar 5,8%.

Anul 2015 a marcat revenirea sistemului bancar ro­mâ­nesc pe plus, cu un câştig record de circa 4,5 mld. lei. În pri­mul trimestru din acest an profitul net a fost de 1,17 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO