Bănci și Asigurări

Băncile din România au rămas în 2016 pe podiumul celor mai profitabile bănci din Europa. Pe primul loc sunt băncile din Ungaria

Băncile din România au rămas în 2016 pe podiumul...

Autor: Claudia Medrega

11.04.2017, 07:00 1379

Pe primul loc sunt băncile din Ungaria.

Băncile din România s-au men­ţi­nut anul trecut în topul celor mai profitabile instituţii de cre­dit europene, în urma cu­ră­­ţării bilanţurilor de mare par­te din creditele neperformante, indica­to­rul de rentabilitate ROE fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de media UE. Dar ră­mâ­ne de văzut dacă va reuşi să conserve în anii următori această performanţă.

Instituţiile de credit din România parti­ci­pante la studiul Autorităţii Bancare Euro­pe­ne s-au plasat pe locul doi în Uniunea Eu­ro­peană (UE), după băncile din Ungaria, în funcţie de indicatorul ROE (renta­bilitatea capitalurilor), care a ajuns la 15,7% la sfâr­şitul anului 2016.

Indicatorul ROE pentru băncile din România este de aproape cinci ori mai mare decât media europeană, de 3,3%, confom ulti­melor statistici ale Autorităţii Bancare Europene, care a publicat tabloul de risc al sistemului bancar european.

Sistemul bancar românesc a reuşit să ob­ţi­nă în 2016 un profit net de aproape 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare câştig anual după iz­buc­nirea crizei economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO