Bănci și Asigurări

Băncile fac măcel în piaţa de criptomonede din România după comunicatul BNR. CryptoCoin PRO este a doua platformă de tranzacţionare care nu mai poate opera conturi în băncile româneşti

Băncile fac măcel în piaţa de criptomonede din...

Autor: Alex Ciutacu

16.02.2018, 16:36 19223

CryptoCoin Pro este a doua platformă de tranzacţionare criptomonede de pe piaţa din România care nu mai poate opera conturi în băncile româneşti după ce Banca Naţională a transmis poziţia oficială a instituţiei faţă de monedele virtuale în urmă cu două săptămâni, catalogându-le drept „ active speculative, extrem de volatile şi riscante”.

„Am încheiat colaborările cu băncile româneşti. Motivele invocate de ei au fost vagi, ne-au transmis că au dreptul de a-şi selecta clientela şi atât”, a declarat Valentin Socaci, CEO al CryptoCoin Pro, o platformă de tranzacţionare criptomonede cu peste 7.500 de utilizatori în România.

În data de 6 februarie BNR a emis un comunicat de presă cu privire la poziţia instituţiei faţă de criptomonede, clasificându-le drept „active speculative, extrem de volatile şi riscante. Pe fondul lipsei reglementărilor şi a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor”, se arată în comunicatul Băncii Naţionale.

ING, Alpha Bank şi Raiffeisen Bank sunt băncile care au închis conturile companiei CryptoCoin PRO. „Am încercat să discutăm cu 90% dintre băncile pe care le-am găsit în Bucureşti, dar nu am reuşit să operăm cu niciuna”, spune Socaci.

Începând de vineri, 16 februarie, platforma CryptoCoin PRO a trecut în administrarea societăţii DomainIndex SARL cu sediul în Leudelange, Luxembourg. Clienţii pot folosi în continuare platforma pentru tranzacţionare, însă doar prin intermediul unui cont în euro. Platforma va oferi ca variante de achiziţie transferul bancar, cu 0% comision, suma minimă fiind de 1.000 de euro, sau plata online cu cardul, în cazul căreia suma minimă este de 50 de euro,  comisionul de procesare a plăţii fiind de 3,9%, faţă de 2,9% - comision valabil până acum.

„Noi colaborăm cu bănci româneşti, dar cu unele nu ne-am putut înţelege. Concurenţa noastră chiar a avut probleme cu băncile şi nu a putut deschide sau menţine conturi deschise pentru prea mult timp. Motivarea băncilor este că nu au încă o politică stabilită cu privire la acest segment. Ceea ce trebuie să înţeleagă băncile este că oricât s-ar opune, acesta este viitorul. Tehnologia din spatele criptomonedelor trebuie privită ca fiind ceva benefic pentru toată lumea”, declara Valentin Socaci în cadrul emisiunii ZF Live, în data de 2 februarie.

CryptoCoin PRO este al doilea exchange de pe piaţa din România care se regăseşte în această situaţie. BTCxChange a fost prima platformă locală de intermediere cu criptomonede care şi-a anunţat luna trecută clienţii că începând de la 1 februarie nu mai face tranzacţii pentru că nu-şi mai poate deschide conturi la băncile româneşti.  „Pe data de 22 ianuarie, compania noastră a primit înştiinţare de la Idea Bank prin care se comunică închiderea conturilor bancare în termen de 15 zile. Este al patrulea cont bancar închis de bănci pentru compania noastră în ultimele 12 luni”, a transmis Nicula Maxim, CEO-ul companiei. 

„Nu înţeleg poziţia băncilor. Probabil le este frică de necunoscut sau de faptul că nu pot controla fenomenul. Un cadru legal le-ar ajuta şi pe ele foarte mult pentru că ar câştiga sume foarte mari din comisioane. Vorbim de un volum de tranzacţii de milioane de euro pe lună”, a declarat Ike Oniţă, fondatorul platformei Goanadupăbitcoin.ro, pentru ZF.

În România există alte două platforme de exchange mari – Bitcoin România şi Coinflux. Bitcoin România este cea mai mare platformă de tranzacţionare din ţară şi din Europa de est, care funcţionează de la începutul anului 2014, când compania a amplasat primul ATM pentru criptomonede din Europa continentală. În prezent compania deţine platforme online de tranzacţionare atât pentru România cât şi pentru piaţa internaţională, o reţea proprie de ATM-uri, parteneriate cu instituţii financiare din toată ţara şi oferă posibilitatea de a achiziţiona criptomonede cu cardul de credit.

„Noi nu avem probleme cu băncile încât colaborăm atât cu bănci din ţară cât şi din străinătate. Eu consider că e o diferenţă de perspectivă a relaţiei de business cu băncile şi de aici apar probleme”, a declarat pentru ZF, George Rotariu, CEO al Bitcoin România, platformă cu peste 100.000 de clienţi, 10 angajaţi şi cu cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei în 2016. În S1 2017, cifra de afaceri a companiei a fost de 1,68 milioane de lei. Cu toate acestea, Bitcoin România a înregistrat profit net de 517 mii de lei în S1 2017, în comparaţie cu 283 de lei pentru întreg anul 2016.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO