Bănci și Asigurări

​Băncile fac primii paşi înapoi de la darea în plată şi divizează România: cea mai mare bancă reduce avansul la 25% pentru creditele acordate pentru achiziţia imobilielelor din oraşele mari ale României

​Băncile fac primii paşi înapoi de la darea în...

Autor: Liviu Popescu

02.08.2016, 19:03 7797

BCR, cel mai mare jucător din sistem, a decis să diminueze avansul necesar pentru creditele imobiliare de la 35% la minimum 25% dar doar pentru imobilele ipotecate din oraşele mari ale României precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, sau Constanţa.

Astfel, banca face primii paşi înapoi de la darea în plată, cel mai controversat act normativ din istoria postdecembristă a României, care a determinat bancherii să-şi arate colţii şi să înăsprească condiţiile de creditare ipotecară. Darea în plată, care permite stingerea datoriei prin predarea cheii imobilului către bancă, a intrat în vigoare pe 13 mai.

BCR a decis pe 9 mai să majoreze avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%. Banca nu vinde credite în euro.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara în mai pentru ZF că are o analiză în lucru pe sistemul bancar. Iar asta în condiţiile în care unele bănci care au decis majorare avansului fac parte din Asociaţia Română a Băncilor şi este posibil să se fi înţeles între ele pentru acelaşi avans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO