Bănci și Asigurări

Băncile găsesc mai uşor cumpărători pentru maşinile executate silit decât pentru case şi terenuri

Băncile găsesc mai uşor cumpărători pentru maşinile executate silit decât pentru case şi terenuri
23.06.2010, 23:49 1431

Băncile reuşesc să vândă mai uşor autoturismele sauechipamentele executate silit, găsind cumpărători chiar şi de laprima licitaţie, în timp ce în cazul terenurilor şi al caselorclienţii se lasă aşteptaţi, fiind nevoie de două-trei sau chiar maimulte tentative de vânzare înainte ca bunurile recuperate de laclienţii rău-platnici să-şi găsească un alt proprietar.

"În cazul bunurilor mobile depinde foarte mult de obiectul carese vinde. De exemplu, pentru un autocamion nu prea există clienţipentru că nici transporturile nu prea mai merg această perioadă. Înschimb, în cazul autoturismelor fabricate după 2005 sunt şansefoarte mari să fie vândute de la prima licitaţie, mai ales dacă auun preţ sub cel al pieţei", spune Sorin Şerban, executor bancar încadrul Raiffeisen Bank.

Pe site-ul Raiffeisen sunt publicate în prezent aproape 70 deanunţuri cu bunuri executate silit, majoritatea în judeţele Argeş,Bacău, Gorj şi Prahova. Multe din proprietăţile scoase la licitaţieau preţul redus la 75% din valoarea stabilită la momentul începeriiprocedurii de executare, semn că a mai existat cel puţin oîncercare de a fi vândute. De exemplu, un apartament cu două cameredin sectorul 3 al Capitalei are un preţ de pornire de 40.500 deeuro, comparativ cu 54.000 de euro la cât a fost evaluatiniţial.

Şi Banca Românească a pus în vânzare aproape 30 de proprietăţiîn următoarea lună, după ce în primele trei săptămâni din iunie aorganizat tot atâtea licitaţii. Multe dintre casele şi terenurileexecutate de bancă se află în judeţele Arad, Sibiu sau Hunedoara.Peste 40 de lictitaţii sunt anunţate şi pe site-ul grecilor de laAlpha Bank, judeţele cu cele mai multe executări silite fiindBraşov şi Buzău. Banca are programate operaţiuni de vânzareinclusiv în luna august.

OTP Bank are cele mai multe probleme cu executările silite înHarghita şi Mureş, aproape un sfert din cele 67 de proprietăţiexecutate silit de bancă în toată ţara fiind localizate în acestedouă judeţe. De exemplu, un apartament cu două camere în MiercureaCiuc este vândut cu 107.500 de lei (echivalentul a 25.000 de euro),preţ redus cu 25% faţă de valoarea stabilită iniţial.

De fapt, cea mai mare parte a celor câteva sute de anunţuripublicate de băncile locale au preţuri reduse cu 25% în condiţiileîn care băncile nu reuşesc să vândă proprietăţile recuperate de laprima licitaţie şi multe anunţuri sunt rostogolite de la o lună laalta. Preţurile mai mici comparativ cu media pieţei nu trecneobservate de potenţialii cumpărători, dar cei mai mulţi nu ausuficienţi bani pentru a face o achiziţie.

"Imobilele scoase la licitaţie îi tentează pe eventualii clienţipentru că au preţuri mai mici decât media pieţei, dar cei mai mulţinu au bani cash şi ar vrea să cumpere printr-un credit ipotecar.Ori, nicio bancă nu dă credite pentru proprietăţi scoase lalicitaţie, astfel că acestea se vând după două, trei licitaţii sauuneori nu se vând deloc", comentează Sorin Şerban.

Chiar dacă autoturismele şi echipamentele se vând mai uşor decâtimobilele executate silit, acestea au o pondere redusă în totalulbunurilor scoase la licitaţie de bănci. BRD are însă la vânzare 20de autoturisme şi autocamioane şi alte câteva utilaje şiechipamente, cum ar fi maşini de prelucrat lemnul sau instalaţii deirigat.

De exemplu, un autoturism Renault Symbol fabricat în 2006, cu58.000 de kilometri la bord, este vândut pentru 3.800 de euro, subpreţurile practicate pe piaţa second-hand.

Executorii spun că deşi se vând mai uşor, autoturismele şicelelalte bunuri mobile sunt mult mai greu de recuperat de laclienţii rău-platnici pentru că pot fi ascunse foarte uşor, iarcele recuperate au de multe ori piese lipsă sau diversedefecţiuni.

Ce mai vând băncile?

  • Un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 54 de metripătraţi, în Colentina este vândut de Raiffeisen cu 61.500 de euro,faţă de un preţ de evaluare de evaluare de 82.000 de euro.
  • Un autoturism Renault Symbol fabricat în 2006, cu 58.000 dekilometri la bord, este vândut de BRD pentru 3.800 de euro.
  • Un spaţiu comercial în municipiul Bistriţa-Năsăud este vândutde Leumi Bank la preţul de 111.000 de lei.
  • O casă cu teren aferent de 200 de metri pătraţi în municipiulOradea este vândută de ING cu 60.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO