Bănci și Asigurări

​Băncile în noua lume întoarsă pe dos a dobânzilor negative: vom plăti dobânzi debitorilor când o zbura porcu’

​Băncile în noua lume întoarsă pe dos a dobânzilor...

Autor: CătăIina Apostoiu

15.05.2016, 18:31 3259

Noul mediu caracterizat de rate ale dobânzii apropiate de zero sau chiar negative din Europa dă peste cap vechile reguli ale lumii financiare, legislatorii şi susţinătorii consumatorilor din Spania şi Portugalia insistând că băncile pot datora bani debitorilor, scrie The Wall Street Journal.

Băncile din cele două ţări, care se luptă să-şi revină de pe urma recesiunii care le-a zguduit sistemele financiare, ripostează, însă, în condiţiile în care sunt în joc plăţi de dobânzi pentru credite ipotecare de ordinul miliardelor de dolari.

Guvernatorul băncii centrale a Portugaliei s-a grăbit să vină în apărarea băncilor în faţa unei propuneri de lege care le-ar cere acestora să plătească debitorilor atunci când ratele dobânzii devin negative. Băncile din ambele ţări rescriu contractele de credite ipotecare pentru a-i avertiza pe proprietarii de locuinţe că ar putea să nu profite niciodată de pe urma ratelor sub zero.

În Spania şi Portugalia, băncile leagă ratele dobânzii la creditele ipotecare de Euribor, o rată fluctuantă pe care băncile o plătesc pentru a se împrumuta una de la alta. În plus, ratele de dobândă din ambele ţări includ un procent fix din credit, numit spread. Spre deosebire, în cea mai mare parte a Europa predomină ratele fixe pentru creditele ipotecare.

Referinţa Euribor a devenit negativă anul trecut după ce Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară sub zero pentru a stimula economiile zonei euro. Astfel, ratele creditelor ipotecare au fost trase în teritoriu negativ în câteva cazuri izolate în Portugalia.

Vasta majoritate a deţinătorilor de credite ipotecare din Spania şi Portugalia încă plătesc dobândă, pentru că Euribor nu a scăzut suficient de mult pentru a elimina spread-urile. Totuşi, deşi nu cred că vor surveni noi scăderi puternice, băncile iau măsuri pentru a se proteja în orice eventualitate.

Există deja un precedent în Europa: băncile din Danemarca plătesc dobânzi la mii de credite pentru locuinţe, la aproape patru ani după ce banca centrală a ţării a introdus rate negative ale dobânzii. Băncile daneze au majorat unele comisioane drept compensaţie, însă nu au formulat niciodată obiecţii serioase.

În Spania şi Portugalia, directorii băncilor spun că le vor plăti debitorilor la Sfântu’ Aşteaptă.

“În niciun caz un client nu va beneficia de plăţi de dobândă” pentru că acest lucru ar fi împotriva naturii unui credit, declara recent CEO-ul Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. În cel mai extrem caz, a adăugat acesta, un debitor ar putea plăti dobândă zero.

Susţinătorii consumatorilor spun că băncile sunt obligate prin contract să respecte termenii unui contract cu rată variabilă. Dacă ratele scad destul de mult sub zero, spun aceştia, băncile ar trebui să plătească dobândă debitorilor, exact după cum acestea le-ar cere mai mulţi bani clienţilor în cazul creşterii dobânzilor.

“Băncile au fost cele care au ales să lege ratele creditelor de Euribor, nu clienţii”, susţine  Paulino Ascencao, un oficial al Blocului de Stânga, un aliat al guvernului socialist din Portugalia.

Guvernatorul băncii centrale portugheze, Carlos Costa, a intervenit în disputa dintre bănci şi consumatori luna trecută, schimbându-şi poziţia iniţială şi luând partea băncilor.

Costa a declarat că nu şi-ar fi imaginat că Euribor va continua să scadă, iar acum, când acest lucru s-a întâmplat, sistemul bancar este în pericol.

Băncile portugheze ar suferi o lovitură de 700 milioane de euro la nivelul marjelor dobânzii anual dacă rata Euribor pe şase luni a ţării, care acum se situează la minus 0,144%, ar scădea la minus 1%, estimează banca centrală. Chiar dacă băncile ar putea limita ratele dobânzii la zero, acestea ar pierde 500 milioane de euro din diferenţa dintre ceea ce le plătesc deponenţilor şi ceea ce obţin din creditare, potrivit băncii centrale.

Costa susţine acum o limită de dobândă zero pentru creditele existente. Pentru noile credite, o rată Euribor negativă ar trebui calculată ca zero. Guvernul nu i-a susţinut încă poziţia, însă băncile au început deja s-o pună în practică pe cont propriu.

În Spania, majoritatea creditelor ipotecare sunt legate de Euribor pe 12 luni, care se situează la minus 0,012%. Rata ar trebui să scadă mult mai mult pentru a compensa cel mai scăzut spread la creditele ipotecare.

Bancherii spanioli spun că două decizii în instanţă le-ar susţine refuzul a de plăti dobânzi debitorilor.

Două grupuri care susţin poziţia consumatorilor spun că prin însăşi natura sa un credit cu rate variabile ar trebui să urmeze direcţia dobânzilor, fie că acestea cresc sau se duc în teritoriu negativ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO