Bănci și Asigurări

Bancile incep sa dea timid in jos dobanzile la creditele de retail, si la lei, si la euro. Cum comentati?

Bancile incep sa dea timid in jos dobanzile la creditele de retail, si la lei, si la euro
26.11.2009, 23:10 40

Aceasta este o noua serie de reduceri de dobanzi la crediteleoferite, dupa ce in urma cu aproximativ zece zile alte trei banciau ieftinit imprumuturile - Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank siUniCredit.

"Bancile au nevoie din nou sa faca bani. Toate vor trebui sareia creditarea, pentru ca toate sunt afectate de crediteleneperformante si au nevoie de venituri mai multe. Conteazabineinteles care vor fi primele, pana se va crea o masa critica,iar ulterior, concurenta va pune presiune si pe celelalte banci sareduca dobanzile. Daca jucatorii mari de pe piata vor reducesemnificativ dobanzile, lucrurile se vor accelera", comenteazaDragos Cabat, managing partner al firmei Financiar View.

Banca Romaneasca a revizuit dobanzile la creditele de consum dinportofoliu, ca urmare a scaderii indicilor de referinta (EURIBOR siROBOR). Astfel, la creditele de consum, banca a ajustat dobanda lalei de la 11,77 la 11,38% pe an, iar la euro de la 5,1 la 3,64% pean. La creditele vechi acordate in franci elvetieni, dobanda ascazut de la 4,42% la 3,54%. La dobanzile de baza mentionate seadauga marjele fixe diferentiate in functie de tipul de produs.Ratele aferente creditelor contractate in lei, euro si francielvetieni scad cu pana la 3%, 16%, respectiv 10%.

"Banca Romaneasca a modificat ratele dobanzii de baza oferitepentru creditele de consum garantate si negarantate, conformstrategiei sale de a le adapta trimestrial pe baza evolutieiindicilor de referinta EURIBOR, ROBOR si LIBOR. In acest context,clientii nostri vor beneficia de reducerea ratelor lunare aferentecreditelor de consum contractate", a declarat Lakis Couninis,director executiv pe retail.

Banca Romaneasca modifica trimestrial dobanzile la creditele deconsum, de obicei pe data de 25 a primei luni din trimestrulurmator, in functie de evolutia indicilor de referinta, conformcontractelor incheiate cu clientii. In legatura cu creditele noi,Banca Romaneasca admite ca "nu prea se mai dau".

"Cel mai important este ca bancile sa dezghete creditarea, nuneaparat sa reduca nivelul dobanzilor, dar sa fie o disponibilitatemai mare a bancilor sa dea credite", spune Cabat, referitor la"problema ofertei" din piata creditelor. Bancile insa au spus inmai multe randuri ca exista si o "problema de cerere", pentru ca numai sunt clienti doritori sa se angajeze la noi cheltuieli inconditiile actuale in care somajul creste alarmant si in careconsumul a scazut vizibil.

Banca Carpatica a redus miercuri dobanzile si comisioanele lacreditele noi. Costurile contractarii unui credit ipotecar aucoborat la 9,32% pe an la euro (dobanda anuala efectiva, careinclude si comisioanele aferente creditului), fata de 11,97%anterior, si la nivelul de 15,07% la lei, fata de 19,45%anterior.

Dobanda anuala efectiva pentru creditele de nevoi personale cuipoteca ale Carpatica s-a redus cu peste doua puncte procentuale laeuro, pana la nivelul de 9,37% pe an, si cu patru puncte la lei,pana la nivelul de 14,99% pe an. La creditele auto Carpatica,dobanda anuala efectiva este acum de 15,16% la euro si de 21,06% lalei.

La creditele de nevoi personale in lei ale ING, dobanda standardeste de 17,75% pe an, insa in perioada 10 octombrie si 30noiembrie, banca desfasoara o promotie prin care acest credit poatefi luat cu o dobanda de 15,5% pe an.

Totodata, ING a trimis scrisori clientilor prin care iiinformeaza ca dobanda aplicabila contractului de credit se modificala 15,75% incepand cu luna urmatoare. Banca nu a comentat pemarginea acestui subiect pana la inchiderea editiei.

Emporiki Bank, un jucator de talie mica de pe piata, desfasoarade asemenea o promotie pentru clientii intreprinderi mici simijlocii din domeniul industriei alimentare si agricultura princare un credit de maxim un milion de euro (sau echivalent in lei)poate fi luat cu o dobanda standard calculata dupa formula EURIBORla 3 luni + 7% pe an sau ROBOR la 1 luna + 6%, raspunsul la cerereade credit fiind dat in doar cinci zile.

"Din studiile noastre, am constatat ca perioada de raspunspentru dosarele IMM este in medie de o luna. Practic, venim inajutorul companiilor mici si mijlocii din domeniul alimentatiei siagriculturii cu micsorarea perioadei de raspuns a cererii lor",spun reprezentantii Emporiki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO