Bănci și Asigurări

Băncile încep să plătească pentru criza financiară

Băncile încep să plătească pentru criza financiară

Autor: Traian Terzianm

13.01.2011, 23:45 26

După ce au căzut de acord în vara anului trecut pentru aintroduce taxe asupra sectoarelor bancare, în zece ţări din UniuneaEuropeană au intrat în vigoare deja astfel de măsuri, scrieFinancial Times.

Văzute ca o metodă de a aduce bani în conturile guvernelor dupăce acestea au fost nevoite să folosească banii contribuabililorpentru a salva băncile în timpul crizei financiare, unele ţări,printre care şi Germania şi Suedia, au optat să pună banii deoparteîntr-un fond la care să apeleze în cazul unor crize viitoare.

Marea Britanie este ţara care va obţine cei mai mulţi bani prinintermediul acestor taxe, în 2011 băncile urmând să trimită cătrefondul creat de stat 1,5 miliarde de euro, iar în 2012 circa 3miliarde de euro. Băncile germane vor cotiza cu câte un mi­liard deeuro pe an până când fondul anticriză va ajunge la 70 mld. euro.

Cea mai contro­ver­sată taxă este cea din Un­garia, undeguvernul con­dus de Viktor Orban a decis introducerea unei taxesuplimentare până în 2012 pentru a acoperi deficitul bugetar.Băncile din Ungaria vor plăti anul acesta în două tranşe circa 671mil. euro, echi­va­lentul a 0,7% din PIB. Taxa suplimentară are ova­loare de 0,5% din ac­ti­ve pentru băncile cu ac­ti­ve mai maride 180 mil. euro.

Reprezentanţii băn­ci­lor au avertizat că aceste taxe vorîntârzia redresarea eco­nomică, limitând creditarea.

Conform unui document al Comisiei Europene publicat de FinancialTimes, unele bănci îşi vor vedea profibilitatea afectată de acestetaxe. Taxele vor "înghiţi" în medie 8% din profitul băncilor, celmai grav afectată urmând să fie banca franceză Crédit Agricole, alcărei profit brut va scădea cu până la 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO