Bănci și Asigurări

Bancile isi numara pierderile dupa ce au zburdat in profituri

09.07.2009, 22:03 69

Sistemul bancar a reintrat pe pierdere in luna mai, inregistrand un minus de circa 54 mil. euro (228 mil. lei) conform standardelor romanesti de contabilitate, sub presiunea costului cu provizioanele impuse de creditele neperformante.
In urma cu un an, cand criza inca nu lovise Romania, acelasi sistem bancar raporta un profit net de 438 mil. euro la cinci luni. De altfel, pe tot anul 2008 bancile au raportat in total profituri de 1,27 miliarde de eruo, o mare parte dintre ele platind chiar si dividende de zeci de mililioane de euro bancilor mama din strainatate, in conditiile in care statul roman s-a imprumutat cu 20 mld. euro pentru a face fata repatrierilor de capital privat. Platesc acum pretul mai ales bancile care au excelat in agresivitate, continuand sa se extinda rapid si anul trecut.
Peste 2.000 de oameni au iesit din sistemul bancar in primele cinci luni ale anului, iar 37 de unitati au fost inchise, fata de maximurile istorice inregistrate la sfarsitul lui 2008.
La 31 mai, in banci lucrau 69.545 de angajati, iar retelele teritoriale ale institutiilor de credit numarau 6.516 sucursale si agentii.
Ajustarile de personal si de unitati sunt primele efecte vizibile ale crizei in sistemul bancar, care este impins sa inceapa restructurarea pentru a face fata costurilor in crestere si veniturilor in scadere.
Situatia s-a deteriorat rapid din ianuarie 2009 - prima luna de dupa 2000 in care piata bancara romaneasca a intrat pe pierdere din cauza cheltuielilor necesare acoperirii creditelor cu restante tot mai numeroase. La sfarsitul lunii mai, creditele clasificate ca indoielnic si pierdere, respectiv cu restante care trec si de 90 de zile, au ajuns sa reprezinte 11,5% din totalul creditelor acordate de banci, ponderea fiind de doua ori si jumatate mai mare fata de acum un an.
Aprilie a consemnat o revenire pasagera a sistemului bancar pe plus, pentru ca in luna mai pierderea cumulata a sistemului bancar sa atinga un varf de 228 mil. lei. Tabloul datelor centralizate la BNR contrasteaza puternic cu imaginea prezentata de banci, care in marea majoritate au continuat sa raporteze profituri, insa calculate dupa standardele internationale de contabilitate, care permit un tratament mult mai favorabil al provizioanelor fata de standardele romanesti dupa care se fac raportarile la Banca Nationala.
Diferentele dintre cele doua sisteme de raportare au devenit atat de mari, incat se intampla ca o institutie de credit care raporteaza profit la banca-mama are de fapt pierdere neta dupa datele transmise bancii centrale.
Asa se face ca la nivelul lunii mai patru din primele zece banci de pe piata au avut pierderi dupa contabilitatea locala. Bancpost, a opta banca la sfarsitul lui 2008, a raportat pierdere la trimestrul I si dupa standardele internationale (4,1 mil. euro).
Sistemul bancar incepe sa oglindeasca adancirea crizei din economie, din ce in ce mai multi clienti persoane fizice si companii nemaiputand sa-si mai ramburseze datoriile.
Bancherii se dau peste cap pentru a restructura creditele astfel incat sa nu fie nevoiti sa le provizioneze ca pierdere potentiala, apeland mai ales la prelungirea scadentelor pana la dublare. Dar chiar si asa, la sfarsitul lunii mai bancile acumulasera provizioane reprezentand echivalentul a 2,77 mld. euro (11,6 mld. lei), adica de peste trei ori mai mari decat in urma cu un an.
"Nu sunt atat de ingrijorat de sistemul bancar in sine, cat de contextul dat de lipsa de reforme din economie, de faptul ca nu exista nicio directie la nivelul politicilor publice. Bancile singure nu pot stimula cererea si din aceasta cauza creditarea nu se reia desi scad dobanzile, pentru ca exista o retinere a clientilor, pentru ca se reduce consumul si scad investitiile. Cererea trebuie stimulata prin pachete venite din partea statului", comenteaza Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO