Băncile maghiare spun că n-au probleme cu schema de rambursare a creditelor în valută

11 aug 2017 Autor: Bogdan Cojocaru

Băncile maghiare spun că nu văd probleme mari cu rambursările făcute de debitorii care participă la o schemă de rambursare a creditelor în valută la un curs de schimb limitat introdusă în urmă cu cinci ani de Banca Naţională a Ungariei.

Programul se apropie de final, potrivit Budapest Business Journal. Schema a permis debitorilor să-şi limiteze rambursările în baza unui anumit curs de schimb. Diferenţa dintre cursul stabilit şi cel al pieţei a fost plasată într-un cont separat pentru plată în următorii cinci ani. Dobânzile contului separat sunt acoperite în părţi egale de bănci şi de stat în această perioadă.

Într-un sondaj realizat de agenţia MTI, banca K&H Bank a spus că 17.000 dintre clienţii săi au participat la schemă, ceea ce reprezintă o expunere de 107 miliarde forinţi (350,3 milioane euro). CIB Bank a răspuns că 8.000 de clienţi sunt implicaţi, iar ratele ar putea creşte în 45% dintre cazuri. Raiffeisen Bank are 4.700 de clienţi în schemă.

UniCredit Bank a spus că ratele vor creşte în medie cu 6.500 de forinţi (21,1 euro) pentru 2.000 de clienţi. OTP Bank a raspuns că 20% dintre clienţii săi au participat la schemă. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.08.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, credite
, maghiar
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide