Bănci și Asigurări

Băncile maghiare spun că n-au probleme cu schema de rambursare a creditelor în valută

Băncile maghiare spun că n-au probleme cu schema de...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2017, 00:00 250

Băncile maghiare spun că nu văd probleme mari cu rambursările făcute de debitorii care participă la o schemă de rambursare a creditelor în valută la un curs de schimb limitat introdusă în urmă cu cinci ani de Banca Naţională a Ungariei.

Programul se apropie de final, potrivit Budapest Business Journal. Schema a permis debitorilor să-şi limiteze rambursările în baza unui anumit curs de schimb. Diferenţa dintre cursul stabilit şi cel al pieţei a fost plasată într-un cont separat pentru plată în următorii cinci ani. Dobânzile contului separat sunt acoperite în părţi egale de bănci şi de stat în această perioadă.

Într-un sondaj realizat de agenţia MTI, banca K&H Bank a spus că 17.000 dintre clienţii săi au participat la schemă, ceea ce reprezintă o expunere de 107 miliarde forinţi (350,3 milioane euro). CIB Bank a răspuns că 8.000 de clienţi sunt implicaţi, iar ratele ar putea creşte în 45% dintre cazuri. Raiffeisen Bank are 4.700 de clienţi în schemă.

UniCredit Bank a spus că ratele vor creşte în medie cu 6.500 de forinţi (21,1 euro) pentru 2.000 de clienţi. OTP Bank a raspuns că 20% dintre clienţii săi au participat la schemă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO