Bănci și Asigurări

Băncile mai au la dispoziţie 600 mil. € pentru „Prima casă“

Băncile mai au la dispoziţie 600 mil. € pentru „Prima casă“

Foto Ovidiu Micsick

Autor: Ciprian Botea

24.09.2012, 00:07 1327

Băncile mai au la dispoziţie garanţii de stat pentru a vinde credite ipotecare de peste 600 mil. euro prin "Prima casă", banii fiind suficienţi pentru ca programul să se deruleze fără probleme până la finalul anului, potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Acestea vor putea acorda peste 15.000 de împrumuturi din fondurile rămase, ceea ce în­seamnă că, la un ritm de aprobare de 100 de dosare pe zi, fondurile nu vor fi epuizate mai devreme de finalul anului.

Mai multe bănci au epuizat sau se aşteaptă să termine curând garanţiile alocate anterior şi au solicitat sume suplimentare din noul plafon de 200 mil. euro alocat de guvern în luna iunie. BCR, BRD şi CEC Bank au primit deja garanţii din noul plafon, în timp ce Raiffeisen şi UniCredit Ţiriac au formulat cereri în acest sens.

Băncile au acordat în ultimii trei ani 72.500 de credite ipotecare cu ga­ranţia statului, cu o valoare cumulată de peste 2,8 miliarde de euro.

Majoritatea finanţărilor au fost acordate în euro şi pentru achiziţia de locuinţe vechi, valoarea medie a unui împrumut fiind de circa 40.000 de euro. Numărul creditelor ajunse în "default" în această peri­oa­dă este de 109, reprezentând 0,15% din total.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO