Bănci și Asigurări

Băncile nu dau credite, dar depun în seiful BNR 1,3 miliarde de lei zilnic cu dobândă de 2,25%

Băncile nu dau credite, dar depun în seiful BNR 1,3 miliarde de lei zilnic cu dobândă de 2,25%

Autor: Ciprian Valentin Botea

11.05.2011, 23:58 2048

Bancherii au preferat să depună la BNR echivalentul a 320 mil.euro în fiecare zi lucrătoare din primele patru luni, pentru ascăpa de lichiditatea excedentară, în loc să caute clienţi cărorasă le vândă credite.

Dobânda pe care banca centrală o plăteşte pentru sumele atraseprin facilitatea de depozit pe o zi este de 2,25% pe an. Sprecom­paraţie, dobânda anuală efectivă la un credit de consum în leidepăşeşte 17% pe an.

Analiştii spun că băncile locale sunt prudente cu privire lanivelul de lichiditate necesar, chiar dacă astfel îşi diminueazăprofitabilitatea. "Băncile vor avea nevoie de mai multă lichiditateîn viitor datorită schimbării reglementărilor la nivel mondial şivom asista la un efort al băncilor de a strânge capital de pepiaţă", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

În primele patru luni s-au acumulat rulaje de 113 miliarde lei(26,7 mld. euro) prin facilitatea permanentă de depozit pe o zi, uninstrument folosit doar ca soluţie de urgenţă pentru lichidităţilerămase neplasate la sfârşitul unei zile de operaţiuni.

Dochia se aşteaptă ca cererea de credite din partea populaţieisă îşi revină abia spre sfârşitul anului pe măsură ce economia vaieşi din recesiune.

Bancherii nu sunt încă dispuşi să-şi asume riscuri prea mari îneconomie în condiţiile în care creditele neperformante continuă săse acumuleze şi se văd nevoiţi să pună mai mulţi bani deopartepentru a acoperi pierderile generate de aceste împrumuturi.

Astfel, soldul creditelor acordate companiilor şi populaţiei ascăzut cu 1,3% în martie faţă de februarie, până la 203,9 milardelei (49,6 mld. euro). Soldul creditului privat a înregistrat ocreştere de numai 2,3% în termeni nominali faţă de aceeaşi lună din2010, mult sub rata inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO