Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente

13 sep 2012 Autor: Ciprian Botea

Bancherii caută să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante aruncând pe piaţă mii de case şi apartamente din toată ţara executate silit - de la locuinţe de câteva mii de euro până la clădiri istorice evaluate la milioane de euro.

BCR, BRD şi Banca Transilvania - primele trei bănci din sistem după valoarea activelor deţinute - au pu­blicat pe site-urile proprii anunţuri de vânzare a circa 1.300 de case şi apartamente şi speră să încaseze din valorificarea acestora echivalentul a 70 mil. euro.

Aproximativ 550 de apartamente şi 320 de case sunt scoase la licitaţie de BCR, banca sperând să încaseze din vânzarea lor 35 mil. euro. Numărul anunţurilor publicate pe portalul specializat al băncii a crescut în ultimele luni în condiţiile în care banca se află sub presiunea creditelor neperfor­mante, care au atins un sfert din bilanţ, dar şi pe fondul unei schimbări de strategie, care vizează revenirea pe profit începând de anul viitor.

La rândul său, BRD a publicat pe site-ul propriu anunţuri cu circa 165 de case şi apartamente şi speră să recu­pereze din vânzarea acestora suma de 18 mil. euro. Şi Banca Transilvania a aruncat pe piaţă 250 de locuinţe, cu o valoare cumulată de 16 mil. euro. Anunţurile publicate de bănci pe site-urile proprii sunt însă numai o parte din numărul total al imobilelor executate silit.

În urma unei solicitări a ZF, repre­zen­tan­ţii BRD au menţionat că la finalul lunii iunie nu­mă­rul caselor şi apartamentelor recuperate de bancă de la clienţii rău-plat­nici se ridica la 870 de imobile, nivel similar cu cel de la finalul anului trecut. BRD a vândut însă 155 de locuinţe executate silit în primele şase luni după ce anul trecut banca găsise încă 250 de cumpărători pentru casele recuperate de la restanţieri.

Reprezentanţii unei alte bănci din top zece afirmă că au executat în ultimul an şi jumătate 750 de case şi apartamente şi au vândut puţin peste 400 de imobile. Vân­ză­rile vizează şi imobile recuperate în anii anteriori, bancherii găsind destul de greu cum­părători în contextul în care piaţa imobi­liară nu a reuşit să-şi revină din criză.

"Imobilele vândute nu sunt numai din imo­bilele date în executare în acelaşi an, ci pot fi vân­zări şi din imobilele date în executare în anii pre­cedenţi", au precizat oficialii băncii.

Multe dintre locuinţele executate silit de bancheri se află la a doua sau a treia tentativă de vânzare şi au preţuri reduse cu până la 25% faţă de valoarea la care au fost scoase pe piaţă iniţial. Bancherii au ţinut mult timp de preţ, dar în ultima perioadă au început să mai renunţe la pretenţii, văzând că stocul de imobile executate creşte şi cererea este foarte slabă.

Cu toate acestea, băncile nu par dispuse să vândă cu orice preţ, mai ales că de multe ori suma pe care o au de recuperat de la clienţi depăşeşte de câteva ori valoarea imobilului scos la licitaţie. De exemplu, UniCredit Ţiriac încearcă să vândă cu echivalentul a 39.000 de euro un apartament în Ploieşti, în condiţiile în care are de recuperat de la proprietar peste 100.000 de euro.

Mai mult, acelaşi apartament este executat şi de Intesa Sanpaolo, care pretinde o creanţă de aproape 60.000 de euro.

Executarea persoanelor fizice are efecte dramatice, având în vedere că practic mii de familii sunt pe cale să-şi piardă casele pentru că nu şi-au mai plătit ratele la bănci. Fenomenul executărilor silite a luat amploare în criză după ce mulţi datornici au ajuns şomeri sau li s-a diminuat salariul. Deprecierea leului a jucat la rândul său un rol important, având în vedere că 95% din creditele ipotecare acordate de băncile locale sunt în euro, dolari sau franci elveţieni.

Există, de asemenea, cazuri în care băncile au scos la vânzare blocuri întregi, cel mai probabil fiind vorba de finanţări acordate unor dezvoltatori imobiliari care nu au mai reuşit să găsească cumpărători după ce criza financiară din ultimii patru ani a îngheţat practic tran­zacţiile.

Bancherii şi-au înăsprit poziţia faţă de clienţii care nu îşi mai plătesc ratele după ce au încercat în mai multe rânduri să restructureze creditele cu probleme. Executarea silită este ultima soluţie pe care bancherii o iau în considerare, având în vedere că de multe ori bunurile executate silit sunt vândute în pierdere.

Presiunile s-au acumulat însă în ultima perioadă şi bancherii au trecut la acţiune acolo unde soluţiile de restructurare nu au dat rezultatele scontate. Volumul restanţelor la creditele în valută ale persoanelor fizice de­păşeau echivalentul a un miliard de euro la jumătatea acestui an. De obicei, împru­mutu­rile în euro sau alte valute au în spate garanţii imobiliare.

Unii clienţi au renunţat însă de bunăvoie la plata ratelor, preferând ca banca să îi execute silit imobilul adus în garanţie, pentru că s-au trezit că suma pe care o au de rambursat băncii a ajuns să fie de câteva ori mai mare decât valoarea de piaţă a locuinţei.

Alţii au ajuns însă la un acord cu banca pe care au mandatat-o să găsească un cumpărător pentru proprietatea adusă în garanţie în timp ce ei continuă să-şi plătească ratele.

Spre exemplu, BRD are peste 50 de case şi apar­tamente pe care le vinde prin procedura de valorificare amiabilă a garanţiilor. Aceste imobile aparţin clienţilor care nu sunt restan­ţieri, dar vor să renunţe la contractul de credit dintr-un motiv sau altul, preţurile fiind mai mari decât în cazul locuinţelor executate silit. Totodată, bancherii şi-au pierdut răbdarea şi cu firmele şi au scos la vânzare mii de spaţii comerciale sau de birouri şi hale industriale. De exemplu, BCR a executat silit sediul unei firme din Bucureşti, care are şase etaje, o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi pe care vrea să încaseze 5,3 milioane de euro. Băncile au însă la vânzare şi benzinării sau hoteluri, în timp ce pe listele cu anunţuri s-au strecurat de-a lungul timpului şi grădiniţe sau locuri de parcare.

Băncile preferă să se ocupe singure de recuperarea creanţelor provenite din credite ipotecare, în timp ce împrumuturile de consum ajunse în "default" sunt vândute la pachet firmelor specializate.

Recuperatorii se aşteaptă însă ca, pe măsură ce stocul bunurilor executate silit se acumulează, bancherii să devină mai flexibili şi să vândă inclusiv credite garantate.

BRD vinde cu 2,5 milioane de euro o vilă din centrul Bucureştiului

BRD, a doua bancă după activele deţinute, a scos la licitaţie la începutul lunii septembrie o vilă în centrul Bucureştiului, cu o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi, încadrată în categoria monumentelor istorice, preţul cerut fiind de 2,5 milioane de euro.

Imobilul este situat pe strada Ion Luca Caragiale din sectorul doi al Capitalei şi era proprietatea omului de afaceri Virgil Tănăsescu, care deţine restaurantele Burebista

Proprietatea fusese evaluată iniţial la 3,3 milioane de euro, dar preţul a fost redus cu 25%, în condiţiile în care nu s-a găsit un cumpărător de la prima încercare. Imobilul, care are un teren adiacent de 1.600 de metri pătraţi, este situat pe strada Ion Luca Caragiale din sectorul doi al Capitalei şi era proprietatea omului de afaceri Virgil Tănăsescu, care deţine restaurantele Burebista.

De altfel, în imobilul executat silit de BRD funcţionează restaurantul Villa Rodizio, deţinut tot de Tănăsescu. Banca încearcă să recupereze o creanţă de aproape 3,2 milioane de euro din două contracte de împrumut înregistrate în anul 2008. La această creanţă se adaugă şi dobândă, comisioane, penalităţi de întârziere şi cheltuieli de executare.


Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2012

 
Cuvinte cheie:
bănci
, restanţieri
, credite
, executare silită
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 8 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (8):
geea - 13 septembrie 2012, 16:52

Este gresit catalogat rău-plat­nicun client, care nu poate sa-si achite ratele la banci deoarece a scazut venitul unei familii. O parte din ei platesc totusi ceva din rate. De ce nu se gandesc sa faca un proiect pentru a trece imobilele in chirie celor care le ocupa. Cui vand ei atatea imobile executate silit??? Pe ce sume se vor vinde, pe nimic. Iei nu vor pierde nimic, de pe urma crizei??? Evaluaraile nu ei le-au facut? De ce au data atatea credite neperformate pentru care stiu ca asa vor ramane. Din venitul unei familii si varsta pe care o au atat debitorii cat si girnatii, reiese ca nu puteau sa plateasca sumele exorbitante la rata. Tot cetateanul cinstit este atacat pe toate caile. Mafiotii si hotii din tara asta stau bine mersi la caldurica, acoperti de colegii lor. Refuz sa cred ca bancile nu cunosteau ca urmeaza criza si peste tara noastra. Cum sa ma dea afara cu un sot grav bolnav- cancer terminal, fara nici un ban in buzunar si fara a avea o locuinta? Nimeni nu vrea sa faca…

costica cizmaru - 13 septembrie 2012, 16:04

.........daca nenorocitii de pdl-isti si acolitii lor aprobau in parlament noile prevederii ale ord. 50 , faceam fata crizei creditelor.

mihai - 13 septembrie 2012, 15:18

am avut si eu un comentariu. de ce l-ati cenzurat? cu ce si pe cine deranja? sunteti aserviti bancilor???
macar, bunul simt va obliga sa imi raspundeti in particular daca un comentariu al meu (stiti bine ca e si corect) va deranjaza asa de tare, pe voi si subversivul sistem bancar pe care il aparati!

eu - 13 septembrie 2012, 14:53

@BTG ; pai daca tot vrei garsoniera la pret de Logan, de ce nu te muti intr-o masina?

oarecare - 13 septembrie 2012, 14:34

special pentru BTG -> cred ca tu stai cu chirie si din acest motiv spui tot felul de aberatii. cred ca ai si masina la scara, proprietate personala. cred ca era mai bine daca cumparai o casa. incearca sa construiesti pe cont propriu si ai sa vezi ca nu ai cum sa faci cu 20k 3 camere. poate doar din carton, basca teren.

BTG - 13 septembrie 2012, 12:18

Asa cum v-am zis sse pregateste cursul de calculare a accizelor la sfarsitul lunii...euro creste

BTG - 13 septembrie 2012, 12:17

Piata va mai scadea inca 30-40 de ani de acum incolo. Abia acum dupa 4 ani de criza bancile realizeaza ca nu-si vor mai recupera banii si incep sa creeze inflatie pe piata locuintelor care vor duce automat la scaderea costurilor asa cum este normal pentru o tara ca Romania. Apartament 3 camere maxim 20000 euro, apartament 2 camere maxim 15000 euro, carsoneira maxim 10000 euro. Conform salariilor astea sunt rpeturile reale pentru romania la apartamente, restul sunt preturile umflate de speculatori care inca mai viseaza la bani nemunciti castigati peste noapte si care vor fi executati de banci.

K2 - 13 septembrie 2012, 08:19

da, si o sa le cumpere bunicu; acum si bancile sa mai sufle si in iaurt. Cine a umflat valoarea imobilului adus in garantie la incheierea contractului de credit? Clientul in niciun caz. Legea falimentului pentru persoane fizice de ce nu exista in Romanikka? Nu cumva asistam la o discriminare in comparatie cu insolventa peroanelor juridice? Parca toti eram egali in fata legii. Sau, ma rog, cel putin pe hartie.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide