Bănci și Asigurări

Băncile nu se înghesuie să dea credite pentru proiectele cu fonduri UE. Motivul? Nu cred nici în Guvern, nici în solvabilitatea clienţilor

Băncile nu se înghesuie să  dea credite pentru proiectele cu fonduri UE. Motivul? Nu cred nici în Guvern, nici în solvabilitatea  clienţilor

Autor: Iulian Anghel

20.02.2012, 15:34 1644

Nu ne putem duce la bănci să le cerem: daţi credite. Acesta a fost răspunsul dat de Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi şef al CEC Bank la întrebarea: cum pot fi implicate băncile în finanţarea proiectelor cu fonduri europene, în condiţiile în care lipsa cash-flow-ului este unul dintre motivele ratei extreme de reduse de absorbţie a fondurilor UE.


"Nu toate băncile şi-au propus în strategie să facă astfe de finanţări", a comentat Gheţea, la un seminar legat de implicarea băncilor în acordarea de credite pentru proiectele europene.

Un număr redus de bănci sunt implicate acum în finanţări de proiecte dezvoltate cu fonduri nerambursabile. Guvernul ar dori să le implice mai în acest proces şi, în acest sens, ministrul afacerilor europene Leonad Orban a solicitat realizarea unor criteria comune de acordare de credite care să fie incluse în în aşa-numitele ghiduri ale solicitantului de fonduri UE.

Gheţea nu zice nici da nici nu, dar afirmă: putem prezenta băncilor propunerile, dar de aici încolo "va foarte greu" pentru că fiecare bancă are propriile norme de creditare.

Bancherii nu o spun deschis dar, de pildă,, lasă să se înţeleagă că nu au încredere în garanţiile prezentate de clienţi, dar nici în, de exemplu, Fondul de Garantare pentru IMM-uri. De aceea ei sfătuiesc clienţii ca, înainte de a se implica într-un proiect cu finanţare nerambursabilă, să treacă pe la o bancă, în cazul în care are nevoie şi de un împrumut. Procedura este îndeplinită doar pe jumătate acum. De pildă, băncile eliberează aşa-numitele scrisori de confort cu care un client poate să se implice într-un proiect cu fonduri UE. O scrisoare de confort nu reprezintă însă o garanţie, ci o evaluare minimală, iar când clientul se reîntoarce la bancă, după ce se va fi angajat deja într-un proiect, constată că nu primeşte de fapt creditul pentru că banca nu-i admite garanţiile prezentate.

Gheţea explică: dacă se întoarce peste un an s-ar putea ca garanţiile să nu mai fie aceleaşi ca la eliberarea scrisorii de confort. De aceea el susţine că un client trebuie să lucreze îndeaproape cu o bancă. Dincolo de asta el este însă sceptic că băncile se vor înghesui să acorde credite pentru proiectele cu fonduri UE. Reprezentanţii Guvernului spun că nu este totuşi normal ca o scrisoare de confort să nu se transforme într-un credit, dar bancherii ridică din umeri: riscul este al nostrum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO