Bănci și Asigurări

Bancile platesc tot mai putin la depozite. Cand se ieftinesc creditele? Cum comentati?

Bancile platesc tot mai putin la depozite. Cand se ieftinesc creditele? Cum comentati?
21.07.2009, 00:00 37

 

Bancile vor continua sa reduca dobanzile la depozite in conditiile in care banca centrala a aratat ca este hotarata sa majoreze nivelul lichiditatilor de pe piata, iar prognozele indica o scadere semnificativa a inflatiei pana la finele acestui an.

Dobanzile la credite vor scadea, de asemenea, dar intr-un ritm mai putin alert, in conditiile in care bancile ar putea fi tentate sa-si majoreze marjele de castig.

"La sfarsitul anului dobanzile la depozitele in lei vor fi pe linie de o singura cifra, in jurul dobanzii de politica monetara a BNR. La credite, daca luam in considerare o marja de pana la cinci puncte procentuale, dobanzile ar trebui sa coboare sub 15% pe an", considera Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor. El noteaza totusi ca o reducere prea agresiva a dobanzilor la depozite s-ar putea dovedi nesustenabila.

Banca centrala a solicitat in repetate randuri scaderea dobanzilor la depozite sub nivelul dobanzii oficiale a institutiei, de 9% in acest moment, considerand ca acesta este principalul pas spre relaxarea conditiilor de creditare. Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, crede insa ca bancile vor reduce dobanzile la depozite nu neaparat la recomandarea BNR, ci pentru ca aceasta ar fi reactia fireasca in conditiile actuale si pentru ca nu are niciun sens ca bancile sa atraga finantare mai scumpa decat finantarea oferita de banca centrala.

"Cred ca tendinta de scadere a dobanzilor la depozite va continua intr-un ritm accelerat. In conditiile in care la sfarsitul anului se asteapta un nivel al inflatiei de sub 5% nu se justifica o dobanda mai mare de 7%", a declarat Dumitru.

Cat de mult vor cobori insa dobanzile la depozite? "In conditiile in care banca centrala s-a transformat din debitor in creditor al sistemului bancar este normal ca dobanzile la depozite sa ajunga la un nivel similar cu cel al dobanzii oficiale, dar este foarte greu de crezut ca acestea vor cobori simtitor sub rata de referinta", crede Catalina Molnar.

"Dobanzile la credite ar trebui, de asemenea, sa se miste intr-un ritm similar cu trendul dobanzilor la depozite, dar aceasta depinde de fiecare banca. Teoretic, in momentul in care exista competitie marjele de castig (diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite - n.red.) trebuie sa scada", mai spune economistul-sef al RBS.

In principal, scaderea dobanzilor la depozite si cea la credite vor merge mana in mana, mai ales ca dobanzile la credite au fost cele care au scazut primele, spune Molnar, care nu exclude ca unele banci sa incerce sa obtina marje de castig mai mari din acest proces.

Ionut Dumitru crede ca tendinta de reducere se va manifesta inclusiv in cazul dobanzilor la credite. "Scaderea va fi insa una mai rapida la depozite in conditiile in care aici s-a inregistrat si cel mai rapid ritm de crestere, iar marja de castig s-a ingustat deja foarte mult", crede Dumitru. "Nu se va reveni la marjele din trecut, dar bancile ar putea mari decalajul dintre dobanzile la depozite si cele la credite pentru a-si asigura stabilitatea financiara", a adaugat el.

"Ma astept ca in perioada urmatoare si BNR sa continue reducerea dobanzii-cheie, iar bancile comerciale vor fi nevoite sa scada la randul lor dobanzile la depozite", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. "Observ ca banca centrala este angajata ferm sa injecteze lichiditate pe piata, ceea ce va permite o eficientizare a modului in care aceasta functioneaza, iar bancile vor reduce dobanzile la depozite pentru ca vor simti o presiune mult mai redusa in ceea ce priveste sursele de finantare", a adaugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO