Bănci și Asigurări

Băncile rămân sub presiunea veniturilor în scădere

Băncile rămân sub presiunea veniturilor în scădere

Autor: Anelis Baciu, Ciprian Botea

02.09.2014, 00:06 418
Jumătate din băncile mari care şi-au anunţat rezultatele din primul semestru au raportat scăderi semnificative ale veniturilor, semn că atât timp cât  dau drumul creditării bancherii rămân sub presiunea generată de marjele de câştig tot mai înguste.
 
Scăderea veniturilor se simte cu atât mai acut cu cât băncile au terminat în mare parte restructurarea şi nu mai pot „umbla“ foarte mult la costuri.
 
De exemplu, veniturile BCR, cea mai mare bancă locală după active, au scăzut cu 9,5% în primele şase luni, până la 1,8 mld. lei, în timp ce principalul său competitor, BRD, a marcat o scă­dere similară a încasărilor. BRD a cumulat venituri operaţionale de 1,24 mld. lei.
 
 
 
„Atât timp cât creditarea nu îşi revine consistent, veniturile băncilor vor scădea. Problema este că nu există cerere din partea companiilor care din cauza incertitudinilor economice nu îşi pot face planuri de investiţii. Nici din partea populaţiei nu prea există cerere. (…) Populaţia s-a concentrat mai degrabă pe rambursarea creditelor vechi“, spune analistul Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO