Bănci și Asigurări

Băncile renunţă cu greu la marjele de câştig: creditele în lei s-au scumpit în ianuarie

Băncile renunţă cu greu la marjele de câştig: creditele în lei s-au scumpit în ianuarie

Autor: Ciprian Botea

04.03.2012, 08:04 959

Marja de dobândă la lei - ecartul dintre dobânzile percepute la credite şi cele plătite la depozite - a urcat în luna ianuarie la 4,9 puncte procentuale, cu 0,6 puncte peste nivelul de la finalul anului trecut. Marja a fluctuat într-un interval larg în ultimul an şi jumătate, de la 3,4 puncte procentuale în decembrie 2010 la 5,3 puncte în luna februarie a anului trecut, arată datele BNR.

Băncile şi-au îngroşat marjele în prima lună din acest an după ce costul mediu al creditelor în lei acordate firmelor şi populaţiei a urcat cu 0,3 puncte procentuale, până la 10,7% pe an.

Scumpirea creditelor s-a datorat exclusiv creşterii dobânzii medii la împrumuturile pentru companii, care s-a apropiat de 10% pe an.

"Nu este normal să vedem o scumpire a creditelor în această perioadă pentru că dobânda BNR a scăzut, iar inflaţia se află la un nivel foarte jos. Din cauza volumelor mai mici de credite vândute băncile au însă nevoie de marje mai mari pentru a-şi acoperi costurile. Nici nu mai au nevoie foarte mare de bani şi dobânzile la depozite cresc mai încet", comentează analistul financiar Dragoş Cabat.

Creşterea dobânzilor la credite se datorează exclusiv marjelor mai mari aplicate de bănci peste costurile proprii de finanţare, în contextul în care indicatorul Robor (dobânda medie la care se împrumută între ele cele mai mari bănci locale), care reprezintă un reper de preţ pentru creditele în lei, a scăzut vizibil de la începutul anului.

Problemele din segmentul corporate încep să atârne tot mai greu în portofoliile de credite ale băncilor, în condiţiile în care o serie de companii ale căror credite au fost restructurate în cri ză nu au reuşit să reia plăţile din cauza prelungirii recesiunii. Creditele neperformante con tinuă să se acumuleze, iar băncile pun toată această presiune pe umerii clienţilor bun-platnici.

Apetitul scăzut al bancherilor pentru creditele în lei s-a văzut şi în evoluţia soldului finanţă rilor în prima lună din acest an. Volumul total al creditelor în lei acordate companiilor şi populaţiei a scăzut cu echivalentul a un miliard de lei în ianuarie, până la 80,6 miliarde de lei.

Scăderea din ianuarie a venit ca o surpriză mai ales că BNR presează bancherii să vândă mai multe credite în moneda naţională, prin relaxarea politicii monetare şi injecţii periodice de lichiditate în piaţă.

Totodată, bancherii au plătit, pe medie, mai puţin pentru a atrage resurse în lei de la clientelă chiar dacă unele bănci au majorat dobânzile în ultima perioadă pentru a atrage clienţi noi sau pentru a-i păstra pe cei existenţi.

Astfel, dobânda medie la depozitele noi în lei ajungea în ianuarie la 5,8% pe an, cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul de la sfârşitul lunii ianuarie.

Dobânzile la depozite au scăzut puternic în cazul companiilor, până la 5,15% pe an, în timp ce în cazul clienţilor individuali dobânzile au urcat uşor până la 6,8% pe an, un nou maxim înregistrat din luna mai 2011 încoace. Banii clienţilor individuali reprezintă principala miză pentru bancheri, în condiţiile în care fluctuaţia este mai mică decât în cazul depozitelor companiilor.

La euro, în schimb, marja de dobândă s-a îngustat la începutul anului, ajungând la 2,4 puncte procentuale, un minim al ultimului an, în condiţiile în care băncile s-au luptat mai aprig pentru economiile în valută ale clienţilor. Multe subsidiare de bănci străine s-au văzut nevoite să atragă mai multe resurse locale după ce au pierdut o parte din sprijinul băncilor-mamă, care au la rândul lor probleme cu lichidităţile.

"Băncile nu au avut până acum fonduri suficiente în euro şi de aceea au continuat să majoreze dobânzile la depozite. Acum o să aibă mai multă lichiditate din piaţă pentru că au intrat bani în ţară şi dobânzile la depozite vor scădea, urmând să vedem marje de câştig mai mari şi în acest caz", a comentat Cabat.

Dobânda medie la depozitele în euro a depăşit 3% în luna ianuarie atât pe partea companiilor, cât şi pe cea a clienţilor persoane fizice.

Costul creditelor în euro a scăzut uşor, până la 5,6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO