Băncile româneşti, la zi: Ratele creditelor neperformante şi restructurate, tot peste media UE

6 dec 2017 Autor: Claudia Medrega

Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului mai buni decât media europeană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi a celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt peste nivelul mediu din UE, reiese din datele BNR.

Cele două vulnerabilităţi sunt însă temperate de cel de-al treilea indicator de analiză a calităţii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care plasează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, la peste 59%, cu mult peste media europeană, de 45%.

Rata creditelor restructurate este singurul indicator care se plasează încă în banda roşie de semnal a Auto­rităţii Bancare Europene, atingând 5,9% în septembrie 2017, nivel dublu faţă de media UE.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat până la 7,96% în septembrie. Nivelul NPL este sub pragul de alertă al ABE (8%), dar superior valorii medii din UE, de  4,5%.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2017

 
Cuvinte cheie:
Băncile româneşti
, sistem bancar
, credite neperformante
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide