Bănci și Asigurări

Băncile româneşti s-au resemnat şi au trecut la categoria “Pierderi” 19% din împrumuturile date persoanelor fizice şi companiilor

Şanse zero pentru bănci de a mai recupera vreun ban din credite de 9 miliarde de euro

Autor: Roxana Pricop

31.10.2011, 00:32 5233

Băncile aveau în portofoliu la sfârşitul lunii august credite înregistrate drept pierdere (fără posibilitatea de a mai fi recuperate) în valoare de 39,4 miliarde de lei (9,27 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de volumul consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor BNR.

Creditele trecute la "pierdere" însumau 19% din soldul total al finanţărilor, de 211,7 miliarde de lei (49,5 mld. euro).

Creditele neperformante au crescut spectaculos de la începutul crizei, cele mai mari dificultăţi fiind întâmpinate de populaţie la rambursarea creditelor în valutele exotice precum francul elveţian, monedă ce a atins maximul istoric în raport cu euro în vara acestui an din cauza îngrijorărilor privind datoriile suverane din zona euro. Astfel că băncile vor fi nevoite să constituie provizioane în creştere pentru a acoperi pierderile din credite neperformante, ceea ce va pune în continuare presiune pe profituri. Normele BNR obligă băncile să provizioneze integral creditele cu întârzieri mai mari de 90 de zile.

Această dinamică s-a suprapus peste scăderea vânzărilor de credite noi, astfel că în august ponderea restanţelor în totalul sumelor datorate se apropie în prezent de palierul de 7%.

În august, din soldul total de 211,73 miliarde de lei, creditele aflate în observaţie erau în valoare de 40,8 miliarde de lei, fiind raportate cu întârzieri mai mari de 30 de zile. Faţă de luna iulie, sumele aflate în observaţie s-au contractat uşor, de la 41,8 miliarde de lei la 40,8 miliarde de lei.

Creditele cu întârzieri mai mari de 60 de zile au înregistrat de asemenea scăderi: de la 22,8 miliarde de lei în iulie la 22,6 miliarde de lei în august.

Faţă de acelaşi interval al anului tre­cut, creditele cu întârzieri la plată mai mari de 90 zile au înregistrat un avans de peste 30%.

Creditele pe care băncile nu le pot recupera sunt în valoare de 39,4 miliarde de lei la finele lunii august, mai mult cu 2,8% faţă de luna precedentă.

În luna august un număr de peste 10.000 de români au îngroşat rândurile restanţierilor la bănci în luna august, ducând la 724.000 numărul total al clienţilor persoane fizice care au întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile.

Deteriorarea portofoliilor de credite a accelerat în ultimii doi ani şi jumă­tate, deşi iniţial bancherii sperau ca vârful creditelor neperformante să fie atins undeva la jumătatea anului 2010, sub impactul reducerii cu 25% a salariilor din sectorul public şi a majorării TVA de la 19% la 24%.

Este greu de crezut că anul viitor va aduce o îmbunătăţire a situaţiei, având în vedere că au fost revizuite la jumătate prognozele privind creşterea economică din 2012, iar Guvernul a anunţat că salariile din sectorul public şi pensiile nu vor fi majorate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO