Bănci și Asigurări

Băncile se pregătesc să vândă anul acesta un număr record de 30.000 de credite ipotecare prin programul Prima casă după cele 130.000 din ultimii cinci ani

Băncile se pregătesc să vândă anul acesta un număr...

Autor: Liviu Popescu

14.01.2015, 00:05 660
Băncile vor putea acorda peste 30.000 de credite imobiliare prin programul Prima casă anul acesta dacă guvernul va aloca un plafon de 2,5 miliarde de lei, aşa cum a anunţat la începutul anului. Din acest plafon pot fi acordate credite de 5 miliarde de lei, având în vedere că statul garantează doar jumătate din fiecare împrumut.
 
Anul trecut s-au vândut circa 25.000 de credite prin acest program, cu o valoare de 4 miliarde de lei (echivalentul a 900 mil. euro), potrivit datelor Fondului de Garantare a Ceditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program. Prin programul Prima casă s-au acordat în total circa 130.000 de credite în ultimii cinci ani şi jumătate.
 
„Anul trecut cererea a scăzut comparativ cu alţi ani în sensul că pe total sistem s-au echilibrat proporţiile dintre Prima casă şi achiziţiile standard. Dobânzile la achiziţiile standard sunt în prezent comparabile cu costurile la Prima casă. Clienţii nu au restricţiile care vin pentru o tranzacţie prin Prima casă“, a spus Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance. Ea a adăugat că foarte mulţi clienţi au migrat către oferte standard pe măsură ce dobânzile au scăzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO