Bănci și Asigurări

Băncile şi asigurătorii străini au injectat 550 mil. € pentru a acoperi „găurile“ din România

Băncile şi asigurătorii străini au injectat 550 mil. € pentru a acoperi „găurile“ din România

Autor: Ciprian Botea

20.11.2012, 00:08 2363

Băncile şi asigurătorii cu ac­ţio­nariat străin au primit anul acesta injecţii de capital de peste 550 mil. euro pentru a-şi acoperi pierderile uriaşe şi pentru a se menţine la parametrii de solvabilitate impuşi de BNR şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Majorările de capital din bănci au însumat 380 milioane de euro, fiind de patru ori peste nivelul din 2011, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În cele mai multe cazuri banii au fost utilizaţi pentru acoperirea pierderilor din credite, foarte puţine fiind cazurile în care acţionarii au injectat bani doar pentru a-şi susţine ambiţi­ile de creştere.

"Este un semnal prost pentru piaţă faptul că acţionarii străini trebuie să aducă bani pentru a acoperi găurile subsidiarelor locale şi cred că acestea vor continua să efectueze injecţii de capial. Nu exclud însă şi eventuale ieşiri de pe piaţă ale unor companii care nu mai pot fi susţinute cu capital de acţionari", spune analistul financiar Dragoş Cabat.

Grupurile austriece care deţin o treime din sistemul bancar local au adus şi cei mai mulţi bani la capitalul subsidiarelor locale.

De exemplu, Erste a majorat anul acesta capitalul BCR cu echivalentul a 160 de milioane de euro. Volksbank a adus 83 de milioane de euro la capitalul băncii de la Bucureşti.

Austriecii au adus cei mai mulţi bani şi în asigurări. Uniqa a injectat 40 milioane de euro în subsidiara din România la începutul anului, în timp ce Omniasig aşteaptă 30 milioane de euro de la acţionarul majoritar - asigurătorul Vienna Insurance Group.

Majorările de capital au ajuns să reprezinte unul dintre canalele principale prin care mai intră bani în ţară după ce investiţiile străine s-au prăbuşit în criză. Anul trecut, de exemplu, mai mult de 80% din investiţiile străine directe au fost participaţii la capital.

Sistemul bancar a intrat pe pierdere în 2010 din cauza provizioanelor de risc foarte mari, în timp ce piaţa asigurărilor a înregistrat constant pierderi din 2005 încoace.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO