Bănci și Asigurări

Băncile sunt la un pas să egalizeze creditele cu depozitele

Băncile sunt la un pas să egalizeze creditele cu...

Autor: Ciprian Botea

09.05.2014, 00:07 1366
Creditele au ajuns la sfârşitul lunii martie cu numai 2% peste nivelul depozitelor populaţiei şi companiilor, astfel că băncile se apropie de nivelul de echilibru, în care portofoliile de împrumuturi să fie finanţate exclusiv din depozite. Raportul credite/depozite, de 102% în martie, a înregistrat o scădere abruptă de 102% în ultimul an şi jumătate.

La finalul lui 2008, când liniile de finanţare de la băn­cile-mamă încingeau creditarea, raportul credite/depozite se apropiase de nivelul de 140%, potrivit datelor BNR. Ajustarea dramatică a raportului reflectă direct procesul de dezintermediere în care se află marile grupuri bancare europene prezente care a lăsat filialele locale ale acestora fără resurse importante şi le-a forţat să încingă competiţia pentru a atrage mai multe fonduri de la clienţi. Marile grupuri bancare europene şi-au redus în ultimii cinci ani cu 20% expunerea pe România.

Băncile locale aveau la sfârşitul lunii martie credite acordate populaţiei şi firmelor de aproape 218 mld. lei (49 mld. euro) şi depozite de 214 mld. euro. Depozitele au crescut cu aproape 7% în termeni nominali, în timp ce creditele sunt în scădere cu aproape 3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO