Bănci și Asigurări

Băncile trebuie să aibă suficiente lichidităţi pentru a acoperi ieşirile de capital timp de un an

Băncile trebuie să aibă suficiente lichidităţi...

Autor: Florentina Dragu

31.10.2014, 20:01 347

Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a publicat vineri varianta finală a cerinţelor privind stabilirea unui indicator de finanţare stabilă la nivelul sistemului bancar mondial, cerinţe care vor deveni standard minim până în ianuarie 2018, transmite Wall Street Journal.

Prin stabilirea unui indicator de finanţare stabilă, autorităţile de reglementare intenţionează să reducă dependenţa băncilor de împrumuturile pe termen scurt pentru finanţarea creditelor pe termen lung.

Noile regulamente forţează instituţiile de credit să se asigure că au fonduri alternative pentru finanţarea împrumuturilor pe termen lung, care nu vor dispărea în condiţii financiare dificile. Astfel, nevoile de finanţare ale băncilor vor fi asigurate pe o perioadă extinsă, de peste un an.

"Una dintre principalele lecţii în urma crizei financiare şi economice este nevoia de a împiedica dependenţa excesivă de fonduri volatile, pe termen scurt. Indicatorul de finanţare stabilă face acest lucru, limitând utilizarea fondurilor volatile în finanţarea activelor nelichide", a declarat Stefan Ingves, preşedintele Comitetul de la Basel şi guvernatorul băncii centrale elveţiene.

Potrivit cerinţelor privind stabilirea indicatorului de finanţare stabilă, active bancare precum aurul, ipotecile şi alte tipuri de împrumuturi vor fi evaluate în mod diferit pentru a se stabili în ce măsură vor trebui să fie garantate din surse stabile de fonduri.

Setul de reforme Basel III a fost dezvoltat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare, supravegherea şi managementul riscurilor în sectorul bancar. Obiectivele măsurilor sunt îmbunătăţirea capacităţii sectorului financiar de a absorbi şocurile financiare şi economice, îmbunătăţirea managementului riscului şi guvernanţei, precum şi a transparenţei instituţiilor de credit şi a modului în care publică informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO