Bănci și Asigurări

Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen exclud conversia cu discount

Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen exclud conversia cu...

Autor: Liviu Popescu

16.04.2015, 08:17 3282
Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen, care deţin două treimi din creditele în franci elveţieni acordate de băncile locale, nu iau în calcul o soluţie de tip discount aplicată întregului portofoliu care să uşureze povara clienţilor afectaţi de aprecierea acestei monede, aşa cum s-a întâmplat în cazul Volksbank, ci susţin în continuare varianta unor soluţii individualizate, care să cuprindă conversia, restructurarea sau prelungirea perioadei de creditare.
 
Banca Transilvania, care a preluat recent Volksbank (care deţine un sfert din creditele în franci), a anunţat la începutul lunii aprilie că va acorda un discount de 22,4% din sold clienţilor care acceptă conversia împrumutului în lei sau în euro. La aceasta se va adăuga o reducere suplimentară echivalentă cu valoarea comisionului de risc achitat de cli­enţi până acum, astfel că discountul ar putea ajunge în cazul anumitor clienţi chiar şi la 30%.
 
Cea mai expusă bancă locală pe credite în franci elve­ţieni este Bancpost, subsidiara grupului elen Eurobank. Grecii au acordat aproape o treime din cele 75.000 de credite în franci aflate în derulare în acest moment. „Bancpost oferă soluţii individualizate pentru clien­ţii cu credite în franci elveţieni, printre care restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare“, au declarat pentru ZF reprezentanţii băncii. Ca o soluţie temporară, banca a redus la finalul lunii ianuarie cu 0,8 puncte procentuale dobânda creditelor în franci cu rate variabile.
 
Raiffeisen, care are în portofoliu 11% din totalul creditelor în franci, spune că va aplica soluţii individualizate chiar dacă această strategie este mai costisitoare, întrucât o soluţie globală nu există şi nici nu poate fi potrivită pentru toţi clienţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO