Bank of Beirut încearcă să convingă BNR să-i dea aprobarea pentru preluarea Marfin Bank

22 feb 2016 Autor: Cristian Hostiuc

Bank of Beirut încearcă să convingă Banca Naţio­nală să primească aprobarea pentru achiziţia Marfin Bank Ro­mânia, un proces destul de complicat având în vedere că liba­nezii nu s-au asigurat în prealabil de „binecu­vântarea“ BNR pentru această achiziţie, conform unor surse bancare.

Bank of Beirut, o entitate cu active de 14 mld. euro şi ca­pital propriu de 1,8 mld. euro, a câştigat licitaţia din Cipru pentru achiziţia Marfin Bank România, dar acum stă în aprobarea obligatorie a BNR.

Cei de la BNR sunt destul de reticienţi în a permite in­trarea pe piaţa bancară ro­mâ­nească a unor acţionari din afara zonei euro.

Marfin Bank România este la vânzare de mai mult de un an, ca parte a unui proces de restructurare a investiţiilor bancare ale grupurilor ciprio­te din afara ţării.

Sistemul bancar cipriot a fost salvat de la faliment în 2013, iar Marfin Bank Româ­nia are ca „şef indirect“ Auto­ri­tatea de Rezoluţie din Cipru.

Marfin Bank România era la finalul anului 2014 pe locul 23 în sistemul bancar românesc, cu active de 2,4 mld. lei (540 mil. euro) şi o cotă de piaţă de 0,6%.

De operaţiunile Marfin Bank România au fost inte­resaţi mai mulţi investitori, printre care Banca Transilvania, fon­dul de investiţii american J.C. Flowers sau miliardarul american Wilbur Ross, unul dintre acţionarii Eurobank (acţionarul principal de la Bancpost).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.02.2016

 
Cuvinte cheie:
Bank of Beirut
, BNR
, preluare
, Marfin Bank
, actionari
, sistem bancar
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide