Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus pare mai sănătoasă ca Deutsche Bank sau RBS

Bank of Cyprus pare mai sănătoasă ca Deutsche Bank sau...

Autor: Liviu Popescu

06.04.2016, 00:03 688
În ierarhia păcatelor din sistemul bancar, a pierde banii acţionarilor este un eveniment nefericit, iar a pierde banii creditorilor este de neiertat. A pierde banii deponen­ţi­lor este de ne­con­ceput - cu excepţia Bank of Cyprus, care a anunţat că îşi va schim­ba listarea prin­ci­pală la Londra la trei ani după ce a devenit prima bancă din zona eu­ro care a recurs la bail-in ca parte a proce­su­lui de recapi­ta­li­zare, scrie coti­dia­nul brita­nic Financial Times în sec­ţiunea Lex, dedica­tă opini­ilor şi co­mentariilor.

„Imaginaţi-vă Cipru ca Irlanda, dar cu soare. A ieşit la su­pra­faţă anul trecut după criza finan­cia­ră şi se aşteaptă să crească cu 1,5-2% în 2016. După ce a eli­minat toate opera­ţiu­nile sale de peste mări, banca - ale cărei acţiuni au depăşit in­dicele MSCI cu 25% anul acesta - este un pariu pe acest ritm de recuperare“, scriu jurnaliştii de la FT.

Şi are puncte în favoarea ei: o marjă netă de dobândă de 3,8 puncte procen­tuale, peste media zonei euro, şi un ra­port cost/venituri de 40%. Fără pro­vizioane, banca a raportat un profit brut de  624 mil. euro în 2015.

În timp ce banca încă se bazează pe fon­durile de urgenţă, scumpe, ale Băn­cii Centrale Europe­ne, aces­te fonduri au scă­zut la 14% din active, sau 3,3 mld. euro, de la un vârf de 11,4 mld. euro în 2013. Mai mult de jumă­ta­te din sol­dul de credite al băncii cuprinde neperfor­man­te, deşi aproa­pe jumătate din aces­tea sunt provizionate.

Dar veniturile din do­bânzi sunt sub pre­siune, scăzând cu o zecime an la an din cauza oportuni­tăţi­lor limitate de cre­ditare şi a volumelor mici vândute.

Acţiunile Bank of Cyprus sunt eva­luate la 0,4 ori valoarea contabilă faţă de media europeană de 0,8. În acest con­text, Bank of Cyprus pare mai să­nă­toasă ca Deutsche Bank, cea mai mare ban­că germană, sau Royal Bank of Scotland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO