Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus schimbă strategia şi va vinde pe bucăţi portofoliul sucursalei de la Bucureşti

Ciprioţii au închis după criza din primă­vara lui 2013 toată reţeaua de unităţi şi operează acum doar prin sucursala aflată pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti

Ciprioţii au închis după criza din primă­vara lui 2013 toată reţeaua de unităţi şi operează acum doar prin sucursala aflată pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti

Autor: Ciprian Botea

12.03.2015, 00:06 1176
Ciprioţii speră să-şi lichideze până la sfârşitul lui 2017 operaţiunile din România, unde au credite de 520 mil. euro
 
Grupul cipriot Bank of Cyprus, care se află în proces de lichidare a opera­ţiunilor locale, mai avea la finalul anului trecut credite brute de 518 mil. euro (2,3 miliarde de lei) acordate clienţilor din România, în scădere cu peste 20% faţă de nivelul din decembrie 2013, potrivit datelor publicate la Nicosia.
 
„Banca a decis să-şi reducă gradual operaţiunile din România pe o perioadă de trei ani, între 2015 şi 2017, şi să vândă pe bucăţi portofoliul de credite“, potrivit unui raport al grupului cipriot.
 
Bank of Cyprus a avut anul trecut o tenta­tivă de a vinde la pachet tot porto­fo­liul de credite locale, dar într-un final a decis să schimbe strategia, preţul ofe­rit de potenţialii cumpărători fiind con­si­derat prea mic. Fondul de investiţii Sankaty şi Banca Europeană de Re­cons­­trucţie şi Dezvoltare (BERD) oferi­seră circa 100 mil. euro pentru pachetul de credite de peste o jumătate de miliard de euro, care includea finan­ţări performante şi neperformante.
 
Ciprioţii angajaseră banca britanică HSBC pentru a se ocupa de procesul de vânzare a operaţiunilor de la Bucureşti.
 
Bank of Cyprus se retrage de pe piaţa locală după ce sucursala de la Bucureşti a trecut printr-o criză majoră în primăvara anului 2013 şi a fost nevoită să-şi vândă portofoliul de retail către Marfin. Banca a fost închisă atunci timp de o lună după ce s-a confruntat cu un val uriaş de retrageri din depozite din cauza problemelor băncii-mamă din Cipru. Sucursala de la Bucureşti mai administrează acum doar creditele corporate şi un portofoliu de active imobiliare.
 
Banca a avut anul trecut o pierdere netă de 35 mil. euro (155 milioane de lei), în condiţiile în care veniturile operaţionale abia au acoperit o treime din cheltuielile cu provizioanele de risc. Banca a avut venituri de 17 mil. euro, din care 15 mil. euro au fost încasări din dobânzi, în timp ce cheltuielile cu provizioanele de risc au însumat 46 mil. euro. Costurile operaţionale au fost de 5 mil. euro, din care 2 mil. euro au fost cheltuieli cu angajaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO