Bănci și Asigurări

BCE dă semnalul scumpirii creditelor în euro după ce a ridicat dobânda la 1,25%

BCE dă semnalul scumpirii creditelor în euro după ce a ridicat dobânda la 1,25%

BCE dă semnalul scumpirii creditelor în euro după ce a ridicat dobânda la 1,25%

Autor: Liviu Chiru

07.04.2011, 23:50 64

Banca Centrală Europeană (BCE) a dat semnalul scumpiriicreditelor în euro, majorând ieri dobânda-cheie cu un sfert depunct procentual, la 1,25% pe an, ca reacţie la accelerareainflaţiei în ţările Uniunii Europene.

Decizia va avea însă un impact direct şi pe plan local, încondiţiile în care aproape două treimi din creditul pentrupopulaţie şi companii este în euro.

Spre exemplu, un client cu un credit de 40.000 de euro, pe 30 deani, plătea o rată lunară de 230 de euro, la o dobândă de 5,75% pean. Dacă dobânda urcă la 6% pe an, rata ajunge la 240 de euro.

Scumpirea creditării în euro vine chiar în momentul în careeconomia românească se zbate să iasă dintr-o recesiune de peste doiani, însă economiştii locali spun că impactul nu va fidramatic.

"În asamblu nu cred că impactul deciziei BCE va fi beneficrevenirii economiei locale, însă, ca amplitudine, cred că va fimarginal. Teroretic, majorarea dobânzii scumpeşte costulinvestiţiilor şi face mai atractivă economisirea. România arenevoie de investiţii, dar are nevoie şi de economisire", apreciazăFlorian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen. El spune că are învedere să îm­bu­nătăţească prognoza de creştere economică pentruanul acesta la 1,5%, faţă de 1,2%, cât are în prezent, deciziafiind bazată însă pe aşteptările pentru o absorbţie mai bună afondurilor europene.

Jucătorii de pe pieţele financiare internaţionale anticipaudecizia, astfel că indicatorul Euribor la trei luni (care reflectăcostul la care băncile de top îşi împrumută euro între ele) a ajunsieri la 1,28% pe an, cel mai ridicat nivel înregistrat din iunie2009, de la un minim de 0,6% pe an, unde se afla în primăvaratrecută.

"Creşterea nu este mare, însă tendinţa este îngrijorătoare.Rămâne de văzut cum vor acţiona băncile locale. Creşterealichidităţii ca urmare a deciziei BNR de a reduce rezervele minimeobligatorii (prin care a eliberat în piaţă 1,3 miliarde de euro -n. red.) şi întârzierea în reluarea cererii de credite ar puteadetermina băncile să reducă marjele, astfel încât să compensezecreşterea dobânzii BCE, pentru a stimula vânzarea de împrumuturi.Dar şi o asemenea măsură va avea impact doar temporar", comenteazătrezorierul unei bănci locale.

Un prim exemplu de reacţie a venit chiar ieri de la ING,olandezii anunţând că reduc marja la creditele noi în eurogarantate cu ipotecă cu 0,75 puncte procentuale, până la 4,5 puncteprocentuale.

Oana Petrescu, vicepreşedintele executiv responsabil de retailal BCR, cea mai mare bancă locală, a arătat recent că băncile aunevoie să dea credite, pentru că acesta este motorul profitului,iar concurenţa va împinge dobânzile semnificativ mai jos.

Analiştii străini consideră însă că BCE ar putea urca dobânda laeuro până la 1,75% sau chiar 2% pe an până la sfârşitul lui 2011,iar Euribor va creşte în consecinţă. Inflaţia în zona euro a urcatla 2,4% în prezent, peste ţinta BCE de 2%, pe fondul scumpiriialimentelor şi carburanţilor.

Decizia BCE de a creşte dobânda a fost luată în condiţiile încare economiile europene şi-au revenit încă de anul trecut. Chiarşi aşa, întărirea euro va lovi exporturile şi va da dureri de capstatelor puternic îndatorate prin majorarea costurilor la careobţin finanţare.

O dobândă mai mare la credite înseamnă că sumele pe careclienţii le pot împrumuta sunt mai mici, or, efortul de rambursareeste mai mare pentru aceeaşi valoare a împrumutului. CreştereaEuribor îi afectează inclusiv pe cei cu credite în derulare.

Impactul asupra creditării va fi resimţit din plin, având învedere că în ultimele luni creditul în valută a fost singurul carea funcţionat, soldul finanţărilor în lei fiind în continuăscădere.

"Asupra creditelor în euro acordate pe plan local impactul va fide asemenea marginal şi se va putea manifesta prin uşoare majorăriale costului. Impactul ar putea fi atenuat de stabilizarea cursuluide schimb la aceste niveluri, cu perspective de apreciere uşoară",afirmă Libocor. El consideră că BNR a acţionat chiar anticipat faţăde decizia Băncii Centrale Europene prin mesajele de încredereprivind evoluţia leului şi eliberarea de valută pentru bănci dinrezervele minime obligatorii.

Leul nu a reacţionat

Leul nu a reacţionat imediat la decizia de ieri a BCE, cotaţiilepe piaţa valutară interbancară de la Bucureşti rămânând înapropierea pragului de 4,1 lei/euro.

"Diferenţialul de dobândă a scăzut, dar încă este atractiv",comentează un dealer local. Investitorii străini

s-au înghesuit în ultimele săptămâni să cumpere titluri de statromâneşti, cererea cea mai mare fiind pentru maturităţile de un an,la care Trezoreria a reuşit să împrumute sume peste plan şi larandamente în scădere.

Pe pieţele internaţionale, capitularea Portugaliei, care aapelat la sprijinul Comisiei Europene, majorarea dobânzii de cătreBCE şi cererea pentru ajutor financiar făcută de Portugalia nu auavut un impact semnificativ. Euro a scăzut cu numai 0,5%, până la1,4265 dolari, după ce miercuri a atins un maxim al ultimelor 15luni de 1,4349 dolari.

Exuberanţa de după bailout-urile Greciei şi Irlandei nu s-a mairepetat de această dată, ieri, cu o oră înainte de închidere,indicele britanic FTSE pierduse 0,13%, cel francez CAC 40 0,08, întimp ce la bursa de la Frankfurt indicele DAX a urcat cu 0,11%. Ceamai mare creştere a fost înregistrată de bursa portugheză, care acrescut cu 1,5%.

"Se pare că pieţele au asimilat deja bailout-ul Portugaliei, încondiţiile în care nu a existat o reacţie majoră", este de părereBenjamin Reitzes, analist la BMO Capital Markets.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO