Bănci și Asigurări

BCE a preferat să păstreze măsurile de stimulare monetară neschimbate. Programul de achiziţie de active va continua cel puţin până în decembrie, iar dobânzile vor rămâne zero ”mult după ce relaxarea cantitativă se va sfârşi”

BCE a preferat să păstreze măsurile de stimulare...

Autor: Ştefan Stan

07.09.2017, 15:08 1856

Oficialii Băncii Centrale Europene au optat pentru păstrarea măsurilor de stimulare monetară neschimbate, în ciuda neliniştilor din piaţă. Şefii BCE au păstrat programul de achiziţie de active în valoare de 60 de miliarde de euro pe zi până în decembrie şi au reiterat promisiunea de a prelungi amploarea sau durata programului dacă starea economiei se înrăutăţeşte.

Ei au păstrat şi ratele dobânzilor neschimbate şi au repetat că se aşteaptă ca costurile de împrumut să rămână la nivelul din prezent mult după ce se va renunţa la programul de relaxare cantitativă. 

Pieţele se aşteaptă acum ca banca să înceapă să reducă măsurile de relaxare cantitativă începând cu ianuarie anul viitor, dacă zona euro îşi va păstra trendul ascendent. Inflaţia în zona euro rămâne în continuare slabă, la doar 1,5%, sub ţinta BCE de 2%. Aprecierea euro complică de asemenea exitul BCE-ului.

Cea mai nouă rundă de estimări sunt aşteptate să arate o inflaţie mai scăzută în 2018, în mare parte din cauza unui euro puternic. Pieţele pariază tot mai puternic că dobânzile vor rămâne scăzute şi neschimbate până în 2019 cel puţin. 

Euro a avansat, iar acţiunile europene au câştigat teren după ce BCE a anunţat că păstrează dobânzile şi măsurile de stimulare monetară neschimbate, în condiţiile în care traderii au aşteptat mai multe indicii legate de direcţia în care se îndreaptă politica monetară a BCE. 

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,5%, în timp ce indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte săptămâni. Indicele FTSE 100 a urcat cu 0,4%, cel mai mare avans din ultima săptămână. 

Indicele dolarului, calculat de Bloomberg, a scăzut cu 0,4%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Euro a câştigat 0,91%, ajungând la 1,2025 dolari. 

Pe piaţa interbancară din România, euro se tranzacţiona la 15:50 cu 4,5960/4,6035 lei, în timp ce dolaru a scăzut la 3,8182/3,8242 lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO