Bănci și Asigurări

BCR a încheiat promoţia la ipotecare şi dă semnalul scumpirii creditelor

BCR a încheiat promoţia la ipotecare şi dă semnalul scumpirii creditelor

BCR a încheiat promoţia la ipotecare şi dă semnalul scumpirii creditelor

Autor: Ciprian Botea

20.07.2011, 00:08 2548

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a scum­pit crediteleimobi­liare după ce la sfârşitul săp­tă­mâ­nii trecute a expirat ocampanie promoţională derulată timp de o lună şi jumătate.

Banca a majorat cu 0,5 şi res­pectiv 0,4 puncte pro­cen­tualemarja de do­bândă la creditele în lei şi euro şi a reintrodusco­mi­sionul de analiză a dosarului de 1.200 de lei sau 290 deeuro. Dobânda anuală efec­tivă urcă astfel la 10,6% la lei şi 7,67%la euro.

"Este vorba de expirarea unei cam­pa­nii promoţionale derulatăpe par­cur­sul a şase săptămâni. Pricingul a revenit la parametriinormali", au declarat reprezentanţii BCR.

Campaniade promovare a cre­di­te­lor imobiliare s-a desfăşurat între 2iu­nie şi 15 iulie, dar reprezentanţii băncii nu au oferit dateprivind finanţările vândute în această perioadă.

Oana Petrescu, vice­preşedintele res­ponsabil cu retai­lul dincadrul BCR, de­clara în primă­va­ră că băncile vor mai reducedobânzile la cre­dite deoarece au ne­voie să-şi crească vân­ză­rilepentru a putea obţine pro­fit. În prezent, ban­che­rii se aşteaptăînsă ca dobânzile la creditele în euro să mai crească, doar la leiexistând un oarecare spaţiu de rela­xa­re, condi­ţionat însă deevoluţia in­flaţiei şi a economiei în general.

Creşterea marjei de dobândă la cre­di­tele în euro vine după cela începutul lu­nii iulie BCR a ajustat valoarea indi­catoruluiEuribor la şase luni, pe baza că­ruia este cal­cu­lată do­bân­davariabilă la cre­di­te­le acor­date de bancă. Euribor re­flec­tăcos­tul la care se împrumută între ele princi­palele bănci din zonaeuro şi înre­gistrează o creştere vizibilă în ulti­ma vreme,valoarea acestuia dublându-se în ultimul an.

În prezent, un client care nu are istoric cu banca plăteşte omarjă de dobândă de 6,9% peste Euribor la şase luni (a căruivaloare ajunge la 1,79%), ceea ce înseamnă că la un credit de40.000 de euro pe 30 de ani rata lunară este de 275 de euro, cu 11euro mai mult decât în cam­pania promoţio­na­lă. Suma to­talăplă­tită la fi­nalul con­trac­tu­lui a crescut, de ase­menea, de la95.210 euro la aproape 99.300 de euro.

Clienţii care îşi încasează sa­la­riul într-un cont curentdeschis la bancă şi au avut un comportament de pla­tă bun în trecutplătesc o dobândă re­dusă cu o jumătate de punct pro­cen­tual faţăde varianta standard. Eco­no­mia realiza­tă la un credit de 40.000de euro pe 30 de ani este de circa 4.700 de euro.

Banca nu mai simte presiune să menţină condiţii promoţionale la ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO