Bănci și Asigurări

BCR a pierdut credite de 120 mil. euro ale clienţilor care s-au refinanţat la alte bănci

BCR a pierdut credite de 120 mil. euro ale clienţilor care s-au refinanţat la alte bănci

Autor: Liviu Chiru, Sorin Pâslaru

05.12.2010, 23:55 73

"Industria bancară a fost restructurată şi cred că există părţiunde trebuie să continue. În acest moment avem această faimoasăOrdonanţă 50 şi cred că unele părţi ale acesteia sunt foarte bune,cum ar fi eliminarea comisionului de rambursare anticipată. Unelepărţi din ordonanţă sunt bine-venite, dar altele nu", a spusDominic Bruynseels, şeful BCR, într-o conferinţă organizată cuocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea băncii. Înprezent, portofoliul de împrumuturi ipotecare este de 1,5 miliardede euro, reprezentând o treime din creditele de retail acordate debancă.

BCR s-a confruntat cu un val de nemulţumiri din parteaclienţilor după ce a ales să implementeze Ordonanţa 50, dar cumenţinerea costului total al creditelor, deşi o parte dincomisioanele aplicate în trecut nu mai sunt permise de actualalegislaţie. Totodată, BCR, la fel ca majoritatea băncilor, a apelatla formule de calcul în care aplică o marjă ridicată, de până lanouă puncte procentuale, peste indicatorul de referinţă Euribor(acum de circa 1%), astfel încât să menţină dobânzile la nivelurileatinse înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei, în vară. Înaceste condiţii, câteva sute de clienţi au ales să meargă îninstanţă într-un proces colectiv, în încercarea de a obţine costurimai mici.

Ordonanţa 50 este în proces de a fi transformată în lege, fiindadoptată de Senat în forma propusă de Guvern încă din toamnă.Discuţiile s-au blocat însă la nivelul Comisiei de buget-finanţedin Camera Deputaţilor, care are rol decizional, pe fondul unuinumăr foarte mare de amendamente depuse de cei interesaţi. ŞefulBCR spune că este de acord cu eliminarea comisionului de rambursareanticipată.

"Vrem ca oamenii să aibă posibilitatea de a alege", spuneBruynseels. La întrebarea cum explică faptul că BCR are contractede credit ipotecar semnate în 2006-2007 care au în prezent dobânzide 9,5-10% la euro în condiţiile în care banca lansează acumproduse de împrumuturi pentru locuinţă cu dobânzi de 6%,preşedintele BCR a spus: "Aşa au fost semnate contractele. Darclienţii vechi se pot refinanţa". Întrebat pentru câţi clienţi şice volum a refinanţat BCR credite de locuinţe de la ratele de9,5-10% la 6%, preşedintele BCR a răspuns doar că un volum decredite de 120 mil. euro au părăsit banca pentru refinanţări laalte bănci. Bruynseels nu a dat detalii privind volumul derefinanţare al clienţilor vechi ai BCR la dobânzi noi, mai mici.

Preşedintele BCR mai consideră că piaţa bancară este acumsuficient de competitivă, iar pasul următor va fi ca băncile sătreacă de la orientarea pe vânzarea de produse la o concentrareasupra clientului.

Oana Petrescu, vicepreşedintele băncii responsabilă cuoperaţiunile de retail, spune că anul acesta consilierii dinagenţii au acordat mare parte din timpul lor asistenţei pentruclienţii existenţi, în condiţiile în care mulţi au venit să discutemodalităţi de diminuare a efortului cu plata ratelor sau chiar sădepună reclamaţii. "În funcţie de regiune, între 30% şi 50% dintimpul oamenilor din sucursale a fost ocupat cu astfel deactivităţi. În alte condiţii probabil că am fi putut să vorbim deun exces de personal, dar astfel nu e cazul", a spus Petrescu. Eaprecizează că BCR a restructurat peste 10.000 de credite pentruclienţii de retail.

E timpul pentru finanţarea investiţiilor

Dominic Bruynseels consideră că se impune schimbarea modului încare economia funcţionează şi care a fost până acum condusă deconsumul intern.

"Nu cred că este o necesitate schimbarea modului în carebancherii creditează, cred că este o necesitate schimbarea moduluiîn care economia funcţionează. Este nevoie de credite pentruinvestiţii", spune şeful BCR. El anticipează pentru 2011 o creşterea creditării de 5-8% pe segmentul corporate şi de circa 5% pe celal populaţiei. Puţin peste jumătate din portofoliul de finanţăriacordate de BCR merg spre sectorul corporate, adică 10 miliarde deeuro. Bruynseels afirmă că BCR este "deschisă pentru afaceri", darnumai pentru clienţii care se îndatorează responsabil. "Odată ceoamenii vor avea bani în buzunar şi încredere în locurile de muncă,vor începe să cheltuiască din nou. Însă nu mă aştept la asta pânăla jumătatea anului viitor". Bruynseels consideră că metoda de areporni economia stă tot în investiţiile în infrastructură şi însectoarele care s-au arătat mai rezistente, respectiv cele legatede export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO