Bănci și Asigurări

BCR a redus dobanzile la depozitele in lei

16.06.2009, 00:00 53

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a ajustat cu pana la jumatate de punct procentual dobanzile la depozitele standard in lei, noile bonificatii situandu-se intre 10,5 si 12% pe an pentru sumele cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei exclusiv.

Pana la 1 iulie banca mentine insa o promotie care vizeaza depunerile pe un an si care beneficiaza de o dobanda fixa de 14% pe an, indiferent de suma, nivel superior celui care poate fi obtinut prin cumpararea de titluri de stat. La scadentele mai scurte, cea mai mare dobanda oferita de BCR este de 12% pe an la depozitele pe doua luni in valoare de peste 10.000 de lei inclusiv, iar cea mai mica este de 9,5% pe an la depozitele pe o luna in valoare de pana la 5.000 de lei exclusiv. Pana de curand, BCR platea 13,75% pe an pentru a atrage lichiditati in lei in depozite la termen de doua luni.
Si BRD, a doua mare banca de pe piata, a ajustat recent dobanzile la depozitele in lei, platind cel mult 12% pe an pentru sumele de peste 1.000 de lei depuse pe trei luni.
Presiunea pe dobanzile la depozite s-a atenuat vizibil in ultimele saptamani, mai multe banci operand reduceri succesive. In cazul CEC, cea mai mare dobanda pentru persoanele fizice este de 13% pe an la depozitele pe un an, banca platind 12% la depunerile pe trei si sase luni. Banca Transilvania, unul dintre jucatorii cu dobanzile cele mai agresive la depozite in prima parte a anului, acorda in prezent bonificatii de pana la 13,25% la depozitul pe 210 zile, respectiv 12,75% la depunerile pe sase si douasprezece luni.
In majoritatea cazurilor, bancile mari incearca sa-si pastreze clientii prin oferirea unor facilitati de negociere a dobanzilor oferite pentru sume de cel putin 50.000/ 100.000 de lei.
Diminuarea presiunii pe dobanzile la depozite este reflectata si pe piata monetara interbancara, unde ratele de dobanda ROBOR pe o zi si o saptamana au scazut in sfarsit sub pragul de 10% pe an. La aceasta scadere a contribuit intensificarea operatiunilor BNR de injectare de lichiditati pe piata in schimbul preluarii de titluri de stat de la banci. Analistii apreciaza insa ca va fi greu de construit un trend descendent solid atat timp cat Finantele vor continua sa absoarba sume mari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO