Bănci și Asigurări

BCR a trecut pe pierdere în trimestrul al treilea, cu un rezultat negativ de 91 milioane lei

BCR a trecut pe pierdere în trimestrul al treilea, cu un rezultat negativ de 91 milioane lei

Autor: Marius Radu - Mediafax

28.10.2011, 08:49 2451

Grupul BCR a trecut pe pierdere în trimestrul al treilea, cu un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro), după ce în perioada similară a anului trecut raportase un câştig net de 6 milioane lei, iar profitul la nouă luni a scăzut de peste şapte ori, la 67,6 milioane lei.

În primele nouă luni ale anului trecut, grupul BCR a obţinut un profit net de 494,5 milioane de lei, iar în primul semestru al acestui an a raportat un profit net de 158,1 milioane de lei.

Grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat că pierderea înregistrată pe segmentele de retail şi IMM-uri din România a crescut de la 3,3 milioane euro la finele primului semestru, la 19,4 milioane euro la sfârşitul lunii septembrie.

"Revenirea economică a avut un ritm mai lent decât ne aşteptam. Acest fapt se reflectă în evoluţia afacerilor clienţilor noştri, în veniturile acestora, în tranzacţiile pe care aceştia le efectuează cu BCR", a declarat într-un comunicat Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR.

Formarea creditelor neperformante s-a accelerat în trimestrul trei, astfel că soldul la nivelul grupului după primele nouă luni reprezenta 20,8% din portofoliul total de credite, segmentul de corporate fiind principalul contributor la volumele nou-generate.

Provizioanele nete pentru credite şi avansuri acordate clienţilor au fost de 1,61 miliarde lei (382,5 milioane euro).

Potrivit BCR, întreprinderile mici şi mijlocii încă se confruntă cu constrângeri severe de lichiditate, iar unele companii mari au reintrat în incapacitate de plată după restructurare. Banca se aşteaptă la o revenire treptată, după accelerarea creşterii economice.

Venitul operaţional net al grupului a scăzut cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro), în principal ca urmare a scăderii ratelor de dobândă şi comprimării marjelor de profit, precum şi cererii de credite eligibile în scădere.

În acelaşi timp, venitul net din comisioane a crescut cu 3,2% în primele nouă luni, la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro).

Potrivit BCR, costurile mai ridicate cu amortizarea, reflectate prin instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative şi modernizarea reţelei de unităţi au determinat creşterea cheltuielilor operaţionale ale grupului cu 1,3% faţă de perioada similară a anului precedent, la 1,26 miliarde lei (300 milioane euro).

Potrivit Erste, numărul de angajaţi ai BCR a crescut uşor în primele nouă luni, cu 2,5%, la 9.342 persoane, datorită în principal angajării de personal care înainte figura drept personal temporar.

Grupul BCR are o rată de solvabilitate de 10,7% conform standardelor româneşti de contabilitate RAS, peste nivelul minim cerut de BNR de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO