Bănci și Asigurări

BCR are cele mai mari active pe salariat, insa angajatii BRD au fost mai eficienti

BCR are cele mai mari active pe salariat, insa angajatii BRD au fost mai eficienti

Click pentru imaginea marita

08.04.2008, 14:39 174

Desi BCR ramane cea mai mare banca din sistem dupa valoarea activelor detinute, salariatii sai au inregistrat in 2007 cel mai mic profit individual, daca se ia in calcul profitul net raportat conform standardelor locale de contabilitate.
In timp ce un angajat al BRD-SocGen a generat un profit net de 38.678 de euro, colegii lor de BCR au inregistrat doar 14.991 de euro.
Competitorii de pe locurile trei si patru in functie de activele totale - Raiffeisen Bank si Banca Transilvania - au inregistrat rezultate apropiate. Totusi, salariatii Bancii Transilvania au generat anul trecut un profit net de 17.516 euro, peste cel inregistrat la Raiffeisen Bank, de 16.175 de euro.
Datele nu sunt insa perfect comparabile, intrucat pentru BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania au fost luate in considerare datele raportate la nivel de banca potrivit standardelor romanesti de contabilitate, in timp ce Raiffeisen a raportat datele doar in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).
Intre cele patru banci sunt de altfel diferente semnificative din punctul de vedere al indicatorilor.
BCR ramane de departe cel mai mare jucator din punctul de vedere al activelor, cu un total de 16,5 miliarde de euro in decembrie trecut.
In conditiile in care banca a trecut printr-un proces de restructurare a personalului, se plaseaza pe primul loc si din punctul de vedere al activelor pentru fiecare angajat.
BRD vine insa rapid din urma, cu active de1,52 milioane de euro pentru fiecare din cei 7.104 angajati, apropiindu-se de nivelul inregistrat la BCR, de 1,68 milioane de euro/angajat.
Clasamentul in functie de active se mentine aici. Raiffeisen are active de 755.448 de euro pentru fiecare din cei 5.827 de angajati, in timp ce la Banca Transilvania fiecare salariat a generat active de 658.514 euro.
Activele Raiffeisen au inregistrat anul trecut o crestere marginala, ajungand la 4,4 miliarde de euro, in conditiile in care banca a externalizat o parte importanta din finantarile acordate catre actionarul sau majoritar. In aceste conditii, Banca Transilvania a recuperat o buna parte din distanta, cu active de 3,8 miliarde de euro.
In ceea ce priveste profitul generat de fiecare unitate BRD se pozitioneaza din nou pe primul loc, desi opereaza si cea mai mare retea teritoriala dintre bancile private, cu 806 unitati in decembrie.
Fiecare agentie BRD a generat un profit de aproape 341.000 de euro, fata de 262.260 euro la BCR, care vine astfel pe pozitia a doua. Din nou Raiffeisen si BT sunt apropiate ca performante, in conditiile in care atat profiturile cat si retelele sunt de dimensiuni apropiate.
Francezii de la BRD se situeaza pe primul loc in privinta majoritatii indicatorilor de eficienta. Banca a inregistrat anul trecut o rentabilitate a capitalurilor proprii de 35,6%, fiind urmata de Raiffeisen, cu 30,8%.
Banca Transilvania a inregistrat anul trecut o rentabilitate de 28%, in timp ce BCR a ramas la 20,6%, desi si-a imbunatatit indicatorul fata de anul precedent.
In cazul BCR, profitul la nivel de banca a scazut fata de anul precedent, pe fondul cheltuielilor pentru integrarea in grupul Erste. Totusi, raportat conform IFRS, BCR si-a majorat profitul net, la 276,5 milioane de euro, in timp ce la nivel de grup castigul s-a ridicat la 362 de milioane de euro. Si din punctul de vedere al indicatorului costuri operationale raportate la venitul net bancar BRD se pozitioneaza pe primul loc, cu 43,5%, in timp ce BCR a fost penalizata de cheltuielile de reorganizare, inregistrand un raport de 57%.
La Raiffeisen raportul cost/venit a continuat sa coboare, insa ramane la niveluri ridicate, de 64%, iar banca va trebui sa investeasca in continuare cel putin in extinderea retelei teritoriale, pentru a ajunge la cele 600 de unitati planificate pentru 2010.
Banca Transilvania nu a raportat in mod oficial acest indicator. Potrivit datelor din situatiile financiare ale bancii, indicatorul se situeaza la 71%.
BCR si-a utilizat intensiv fondurile proprii, astfel ca indicatorul de solvabilitate (care indica raportul dintre capitalurile proprii si activele ponderate la risc) a coborat la 9%. Banca centrala impune un prag de 8% pentru acest indicator, respectiv la nivelul prevazut in acordul de adecvare a capitalului Basel II.
BRD a coborat de asemenea gradul de solvabilitate, insa ramane la 12%. De altfel, pana la inceputul anului 2007, BNR a impus un nivel mai ridicat (12%) al indicatorului de solvabilitate, pentru a se asigura ca bancile au suficiente rezerve de capital in eventualitatea aparitiei unor probleme.
Austriecii de la Raiffeisen nu au prezentat valoarea indicatorului de solvabilitate, in timp ce Banca Transilvania a anuntat ca indicatorul a fost de 12,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO