Bănci și Asigurări

BCR are la vânzare 1.150 de apartamente şi 870 de case

BCR are la vânzare 1.150 de apartamente şi 870 de case

Autor: Razvan Voican

05.01.2014, 19:41 54983

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a acumulat un portofoliu impresionant de active imobiliare pe care încearcă să le vândă pentru a recupera banii împrumutaţi clienţilor care nu mai pot să plătească ratele: peste 1.150 de apartamente sunt listate pe site-ul specializat al băncii, în clădiri mai vechi sau mai noi, în oraşe mari, dar şi în comune, în toate judeţele ţării. Preţurile merg de la câteva zeci de mii de lei până la un milion de lei şi mai bine în Bucureşti.

Banca afişează preţuri în lei după decizia din toamna lui 2012 de a vinde numai credite în moneda naţională clienţilor persoane fizice. Un apartament cu trei camere situat în Bucureşti pe Şoseaua Ştefan cel Mare este scos la vânzare pentru 275.500 de lei, în timp ce un apartament tot de trei camere din Cluj Napoca costă aproape 300.000 de lei.

Pe lângă apartamente, BCR caută cumpărători pentru mai bine de 870 de case de locuit, simple sau de tip vilă. La această categorie preţul mediu trece de 500.000 de lei în funcţie şi de suprafeţele de teren aferente. O casă din sectorul 3 al Bucureştiului, cu suprafaţa utilă de 63 mp, costă 504.000 lei. La Braşov, o casă din centrul civic cu şase camere este scoasă la vânzare pentru 690.000 de lei.  

Luând în calcul numai locuinţele postate în prezent pe site-ul băncii, înseamnă că peste 2.000 de familii riscă să rămână în stradă din cauză că nu-şi mai pot plăti datoriiile. Acesta nu reprezintă însă tot portofoliul de case executate silit de BCR pentru a-şi recupera banii.

În plus, pe lângă locuinţe banca vinde hoteluri, proiecte imobiliare nefinalizate, proprietăţi industriale, stocuri de marfă, benzinării şi chiar vase fluviale, pe măsura unui portofoliu de credite din care aproape o treime au devenit neperformante.

Recomandări ZF:

Indexul imobiliar ZF: Cum a evoluat preţul apartamentelor în cele mai importante cartiere din Bucureşti

Prima Casă 2014: Ce aşteptări au dezvoltatorii de locuinţe

Credite ipotecare în lei: rata a scăzut cu 30% anul trecut 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO