Bănci și Asigurări

BCR, cea mai mare bancă, raportează cel mai bun prim semestru din ultimii zece ani: profit de 697 milioane de lei

BCR, cea mai mare bancă, raportează cel mai bun prim...

Autor: Anelis Baciu

01.08.2018, 00:08 1218

♦ Veniturile din dobânzi s-au majorat cu 9,5%, pe fondul avansului creditării şi al tendinţei de creştere a dobânzilor din piaţă ♦ Creditele noi acordate au avansat cu 15%, până la  4,7 mld. lei.

Majorarea producţiei de credite şi reluarea creşterii dobân­zilor din piaţă au adus BCR cel mai bun prim semestru din ultimii zece ani, grupul care include cea mai mare bancă locală raportând un profit net de 697 mil. lei (150 mil. euro).

„În perioada următoare ne vom intensifica eforturile să oferim servicii competitive, să con­solidăm relaţii de încredere şi să pro­movăm în mod particular servicii bancare şi creditare responsabilă“, a afirmat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Creditarea nouă a fost îndreptată în special către sectorul populaţiei, unde BCR a acordat împrumuturi în valoare de 4,1 mld. lei. Fi­nanţările noi pentru companii au fost de aproape şapte ori mai mici, respectiv 568 mil. lei. Volumul total de credite noi acordate de BCR în primele şase luni din acest an a fost mai mare cu circa 15% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. După creditele acordate în 2018, stocul total al împrumuturilor BCR a ajuns la 35 mld. lei. BCR spune că împru­muturile noi au o calitate mai bună, iar acest lucru a permis BCR să elibereze provizioane de 30,1 mil. lei în pri­mul semestru, faţă de o cheltuială cu pro­vizioanele în valoare de 61,6 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Majorarea portofoliului de credite, dar şi reluarea creşterii dobânzilor în piaţa s-au reflectat în contul de profit şi pierdere al BCR, veniturile operaţionale totale ale băncii urcând cu 7%, până la 1,5 mld. lei. Cea mai mare creş­tere, de 9,5%, a fost înregistrată la nivelul încasărilor de dobânzi, care au cumulat 962 mil. lei. Creşterea este descrisă de BCR ca fiind una „semnificativă“ şi este pusă şi pe seama unui volum mai mare de conturi curente. De altfel, BCR anticipase anul trecut creşterea dobânzilor în 2018.

În ceea ce priveşte activele, BCR a raportat o creştere de 7% în ultimul an, acestea cumulând 70,2 mld. lei la finalul lunii iunie 2018. BCR avea la finalul anului trecut o cotă de piaţă de 15,8%, în scădere de la 16,3% la finalul anului 2016. Grupul austriac Erste, acţionarul BCR, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 774 mil. euro, cu 24% mai mult faţă de primul semestru din 2017. Acţiunile Erste urcau ieri cu circa 2% pe bursa de la Viena, o acţiune fiind tranzacţionată cu 37,2 euro. Erste are o capitalizare de piaţă de 15,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO