Bănci și Asigurări

BCR, pierderi record de 2,4 miliarde de lei. BT, plus 40% la profit

BCR, pierderi record de 2,4 miliarde de lei. BT, plus 40%...

Autor: Ciprian Botea, Roxana Pricop

31.10.2014, 00:08 2358
Grupul BCR, care cuprinde cea mai mare bancă de pe piaţă, a raportat în primele nouă luni o pierdere netă record de 2,4 mld. lei (546 mil. euro) în contextul în care accelerarea curăţării bilanţului de credite neperformante a generat o triplare a cheltuielilor cu provizioanele de risc în trimestrul al treilea.

Stocul total de credite a scăzut cu peste 6 mld. lei în ultimul an şi a ajuns la 33 mld. lei pe fondul curăţării portofoliului de neperformante. Oficialii băncii spun însă că volumul creditelor performante a început să crească uşor, fiind de peste 17 mld. lei. Banca are un portofoliul de neperformante de circa 10 mld. lei, iar provizioanele constituite în primele nouă luni au depăşit 4 mld. lei. Provizioanele au erodat complet profitul operaţional de 1,5 mld. lei.

Banca Transilvania, a treia bancă după active, a raportat un profit net de 338 mil. lei după primele nouă luni, în creştere cu 40% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Avan­sul a fost alimentat de creşterea veniturilor din dobânzi şi comisioane cu 18% şi de dublarea câştigului din tranzacţii cu titluri de stat.

Pentru acest an, banca şi-a bugetat cel mai mare profit din istorie, în valoare brută de 512 mil. lei. După primele nouă luni, câştigul brut este de 394 mil. lei, iar pentru a-şi atinge ţinta banca are nevoie de un profit brut de 118 mil. lei în ultimul trimestru al anului. BT a crescut creditarea cu 6% în primele nouă luni, stocul finanţărilor depăşind 20 mld. lei la finalul lunii septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO