Bănci și Asigurări

BCR pregăteşte vânzarea unui nou portofoliu de credite neperformante de circa 500 mil. lei

BCR pregăteşte vânzarea unui nou portofoliu de credite...

Autor: Claudia Medrega

29.03.2016, 00:00 1099

BCR, cea mai mare bancă locală, se pregăteşte pentru lici­taţia de vânzare a unui portofoliu de credite neperfor­mante (NPL), pachetul în discuţie fiind de peste 500 mil. lei (peste 110 mil. euro), potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Banca negociază cu APS vânzarea portofoliului de neperformante.

Tranzacţia vine după operaţiunea Tokyo prin care la sfârşitul anului trecut, BCR a vândut un pachet de NPL-uri cu o valoare nominală de 1,2 mld. euro, cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală.

În ultimii doi ani, BCR, controlată de grupul aus­tri­ac Erste, a încercat să facă cu­răţenie în bilanţ şi a vân­dut pachete de credite ne­per­for­mante de circa 2 mld. euro, însă mai are împru­muturi rele de care trebuie să scape. Banca ar mai avea de vândut împrumuturi neperformante de peste 1 mld. euro.

BNR a recomandat băn­cilor să-şi cureţe mai repede bilanţurile pentru a putea relua creditarea. Totodată, gră­birea curăţării bilanţului BCR de neperformante este posibil să fi fost sugerată şi de Erste Bank, principalul acţionar, care îşi doreşte ca banca să se concentreze pe creşterea businessului.

La finalul anului trecut, BCR a vândut către un consorţiu format din Deutsche Bank, IFC şi APS un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 mld. euro la un preţ de sub 10%. Acesta a fost cel mai mare pachet de NPL vândut până acum în România. Ca efect al tranzacţiei, BCR se aştepta ca rata împrumuturilor neperformante să scadă cu aproximativ cinci puncte procentuale.

Iniţial, BCR a scos la vânzare într-o singură tranzacţie un pachet de NPL-uri de 3,5 mld. euro, dar tranzacţia a căzut, deoarece preţul oferit de fondul american Lone Star a fost sub aşteptările Erste, acţionarul BCR. După ce tranzacţia a picat, cei de la Erste-BCR au decis să spargă pachetul în bucăţi mai mici, discuţiile cu Deutsche reluându-se în ultimele luni ale anului.

BCR a mai vândut în 2014 două pachete de NPL-uri: unul de 300 mil. euro la un preţ de 30 mil. euro şi altul de 400 mil. euro pentru care BCR a încasat circa 28 mil. euro.

BCR, controlată de grupul austriac Erste, a reuşit anul trecut să revină pe profit după pierderea imensă din 2014 (de 2,6 mld. lei la nivel de bancă şi de 2,8 mld. lei la nivel de grup) cauzată de provizioanele ridicate şi vânzarea de credite neperformante.

BCR a încheiat anul financiar 2015 cu un profit contabil de 963,4 mil. lei, în conformitate cu standardele IFRS, în timp ce pierderea contabilă înregistrată în 2014, rămasă neacoperită în 2015, este de 1,97 mld. lei.

Diferenţa rămasă neacoperită din pierderea contabilă a anului 2014, în sumă de aproximativ 1 mld. lei, se va acoperi din profiturile anilor viitori. Chiar dacă a pierdut teren, BCR a rămas liderul pieţei bancare, ajung‚nd anul trecut la active de aproape 60 mld. lei şi o cotă de piaţă de circa 16%. În ultimii ani, BCR a recuperat pe partea de retail, dar pe corporate întâmpină o competiţie mult mai dură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO