Bănci și Asigurări

BCR restructurează creditarea şi vinde ipotecare exclusiv în euro

Autor: Ciprian Botea

09.01.2011, 23:45 29

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a eliminat din ofertapentru clienţii persoane fizice creditele de consum fără garanţiiîn euro şi creditele imobiliare/ipotecare acordate în monedanaţională, reflectând astfel şi orientarea cererii pentru fiecaretip de produs.

Banca vinde în prezent credite pentru investiţii imobiliarenumai în euro, cu marje de dobândă care pornesc de 5,25% pe an şiavans de minim 15% din preţul de evaluare al locuinţei. Clienţii cuistoric bun de plată şi care îşi încasează salariul într-un contcurent deschis la BCR plătesc o dobândă redusă cu o jumătate depunct procentual faţă de oferta standard.

Clienţii care optează pentru creditul imobiliar Casa Mea, produslansat în septembrie anul trecut, nu mai plătesc comisionul lunarde administare de 0,2% din sold. În schimb, banca a majorat marjade dobândă de la 4,9% la 5,25% pe an.

De asemenea, BCR nu mai vinde credite pentru investiţiiimobiliare cu dobândă fixă în primii cinci ani, de 7,75% pe an laeuro. Până acum, clienţii puteau lua un credit ipotecar şi în leicu dobândă fixă în primii cinci ani, de 14,5% pe an. Dobânda lacreditul ipotecar în euro ajunge în prezent la 7,23% pe an, luândîn calcul un nivel de 1,23% al indicatorului Euribor la treiluni.

La creditele de nevoi personale fără garanţii, banca oferă odobândă fixă de 19,25%-20,25% pe an în funcţie de scadenţă pentruclienţii fără istoric şi 17,25%-18,25% pe an pentru clienţii cuistoric. În schimb, la creditele de nevoi personale cu garanţii aufost păstrate ambele variante, în lei şi euro.

Cea mai mare bancă de pe piaţă consfinţeşte astfel o realitateconsolidată în ultimii ani la creditul de retail: împrumuturileipotecare se vând în euro, pentru că sunt net mai ieftine decâtcele în lei, indiferent de riscul de cursul de schimb de care BNR aarătat că are grijă, iar creditele de consum fără garanţii suntacordate în lei, pentru că sumele sunt mai mici, scadenţele maiscurte, iar riscul de curs de schimb ar fi mai periculos la acesttip de finanţări.

În 2010, pe fondul căderii pieţei creditului, leul a pierdut dinnou partida ca monedă de finanţare, soldul creditelor în monedanaţională scăzând cu peste 10%, în timp ce împrumuturile în euro aucrescut cu circa 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO