Bănci și Asigurări

BCR taxează cu 4 lei pe tranzacţie încasările în cont din alte bănci

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

23.10.2013, 21:33 3518

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a eliminat comisionul perceput clienţilor pentru încasările intrabancare (plăţi prin ordin de plată iniţiate dintr-un cont deschis la BCR), care ajungea anterior la 0,5 lei. Pentru plăţile efectuate dintr-un cont deschis la altă bancă a fost stabilită o sumă fixă de 4 lei, faţă de un comision variabil cuprins între 1 şi 10 lei în funcţie de suma încasată perceput anterior.

„Am redus tarifele pentru că încercăm să motivăm clienţii să ne recomande (în special partenerilor tranzacţionali: prieteni, familie), beneficiind de argumentul comisioanelor mai mici sau operaţiunilor gratuite în reţeaua BCR“, au de­clarat pentru ZF reprezentanţii BCR.

Mişcarea băncii vine în contextul în care tendinţa pe piaţă a fost în sens invers în ultimii ani, bancherii preferând să majoreze comisioanele existente şi să adauge comisioane noi pentru a obţine venituri suplimentare după ce vânzările de credite şi implicit veniturile din dobânzi s-au prăbuşit. Reprezentanţii BCR spun că reducerea comisioanelor a avut loc în primăvară, dar luni pe site-ul băncii era afişată încă grila cu vechile comisioane.

Totuşi, comisionul de înca­sare de 4 lei a fost menţinut în grilă chiar da­că banca nu are niciun cost direct cu încasările în cont. Trans­fond, opera­torul sistemului electronic de plăţi, nu percepe comi­si­oane bene­ficiarilor plăţilor.

La nivelul primelor zece bănci din sistem, sumele înca­sate din ordine de plată intra­bancare sunt taxate cu până la 8 lei în funcţie de valoarea transferului, în timp ce pentru încasări dintr-un cont deschis la o altă bancă comisionul poate ajunge şi la 22 de lei în cazul sumelor mari (adică peste 50.000 de lei), potrivit datelor afişate de bănci pe site-urile proprii.

Dintre băncile mari doar ING Bank nu percepe comi­sioane de încasare, nici intrabancar, nici interbancar. Cel mai mare comision intrabancar este perceput de Banca Tran­silvania şi ajunge la 8 lei în cazul plăţilor de valoare mare. Bancpost are cel mai mare comision interbancar, respectiv 22,5 lei pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 de lei.

Şi la la Intesa Sanpaolo, o bancă de talie medie, toate în­ca­sările sunt gratuite, indiferent că vin pe circuit intrabancar sau interbancar, indiferent de tipul contului curent (standard sau inclus într-un pachet). Totodată, italienii nu taxează nici încasările internaţionale din conturi externe.

Grecii de la Piraeus nu taxează încasările de bani trans­fe­raţi din alte conturi deschise în bancă, în timp ce pentru în­casările din alte bănci reţine 2 lei pentru sume de până la 5.000 de lei, 3 lei pentru valori de la 5.000 la 50.000 de lei şi respectiv 5 lei pe tranzacţie pentru suma de la 50.000 de lei în sus.

Nici Banca Românească nu are comision intrabancar, în timp ce încasările prin ordine de plată interbancare sunt taxate cu 2-5 lei. La Carpatica, încasările intrabancare au co­misioane de 1-5 lei, iar cele interbancare de 1,5-16 lei în funcţie de valoarea transferului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO