Bănci și Asigurări

BEI a acordat în ultimii 25 de ani finanţări de 13 mld.euro pentru România, din care 5 miliarde euro pentru proiecte din transporturi

BEI a acordat în ultimii 25 de ani finanţări de 13...

Autor: Roxana Rosu

19.10.2017, 14:09 303

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat finanţări şi servicii de consiliere în valoare de peste 13 miliarde  euro pentru România în cei 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală, cea mai mare pondere având împrumuturile acordate pentru proiecte din sectorul transporturilor.

Împrumuturile pentru sectorul transporturilor au avut o pondere de 42%, respectiv 5,4 miliarde euro, şi au vizat reabilitarea şi modernizarea reţelelor de căi ferate, drumuri şi autostrăzi, precum şi transportul urban durabil, respectiv metroul bucureştean.

Pe locul doi s-a situat finanţarea pe termen lung pentru IMM-uri şi întreprinderi de dimensiune intermediară (21%, respectiv 2 miliarde euro), urmată de proiectele energetice (8%, respectiv 1 miliard euro). Între acestea se numără construirea parcului eolian de la Fântânele (200 de milioane euro) şi a unei centrale electrice pe bază de gaze naturale în apropiere de Ploieşti (200 de milioane euro). De asemenea, BEI a aprobat 480 de milioane euro pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în clădirile de locuinţe din Bucureşti, şi  143 de milioane euro pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ primar şi secundar din toată ţara.

România este ţara din sud-estul Europei care a primit cele mai multe fonduri din partea Grupului BEI, fiind urmată de Croaţia şi Bulgaria, fiecare dintre acestea primind în jur de 5 miliarde euro.

BEI a semnat astăzi încă trei tranzacţii de garantare în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri, cu BRD-Groupe Société Générale, cu ING Bank (sucursala din Bucureşti) şi cu Libra Internet Bank, în calitate de parteneri. Acordurile cu cele trei bănci au rolul de a facilita accesul la finanţare pentru IMM-urile româneşti prin acordarea unei garanţii de 60% la fiecare împrumut şi prin reducerea ratelor dobânzilor percepute de bănci. Se estimează că de aceste tranzacţii vor beneficia în jur de 300 de IMM-uri şi întreprinderi nou-înfiinţate care au nevoie de finanţare.

În plus, BEI a semnat un prim împrumut în lei cu ProCredit Bank S.A., în valoare de aproximativ 90 de milioane lei (20 de milioane euro), dedicat în principal investiţiilor pentru IMM-uri şi întreprinderi de dimensiune intermediară, marcând un moment de cotitură pentru.

Banca Europeană de Investiţii a acordat şi un împrumut de 7,5 milioane euro către GreenFiber International SA pentru finanţarea unui proiect de reciclare şi economie circulară. Proiectul va contribui la crearea a 280 de locuri de muncă cu normă întreagă şi va creşte cantitatea de deşeuri colectată şi prelucrată cu peste 50 000 de tone anual.

„Întrucât până în prezent în România au existat 145 de proiecte sprijinite direct de către BEI şi 73 de operaţiuni efectuate de filiala FEI a acesteia, noile tranzacţii sunt menite să reducă decalajele în ceea ce priveşte dezvoltarea regională şi să consolideze competitivitatea economică a întreprinderilor româneşti. Proiectele actuale constituie exemple de parteneriat fructuos între BEI şi România: acestea asigură finanţare pe termen lung şi la costuri accesibile pentru întreprinderile mici şi mijlocii. IMM-urile constituie coloana vertebrală a economiei româneşti în ceea ce priveşte generarea de locuri de muncă şi creşterea economică. Utilizarea garanţiei de la bugetul UE în cadrul FEIS pentru un proiect care contribuie la prioritatea privind acţiunile climatice ne dă posibilitatea să sprijinim investiţii care altfel nu ar îndeplini condiţiile necesare pentru acordarea unui împrumut BEI.”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO